Ze dragen zelf een paar verklaringen aan waarom deze tv-series bekend zouden zijn. Bijvoorbeeld breed georiënteerde ckv-lessen: zou kunnen. Of: door het zondige karakter hebben deze uitzendingen juist extra aantrekkingskracht. Best scherp gezien, nietwaar?
Wat de dames-van-buiten vonden, was een spagaat tussen leer en leven. De buitenwacht zal niet nalaten dit wereldkundig te maken. Vaak gepaard met de opmerking: er is hoop, het fenomeen zwarte kousen kerk gaat voorbij. Dat de ‘zwarte kous’ vergaat, is geen punt. Maar dat de kerk verwatert, gaat me aan het hart.
De opgave is dus leer en leven aan elkaar te koppelen. Hoe doe je dat? Door ”dat ding de deur uit” te doen? Ja, met de tv ging dat wel, maar met de computer niet.
Een optie kan zijn om massaal aan te haken bij de reformatorische zuil. We voelen ons heerlijk thuis in onze scholen, kerken, kranten en jeugdclubs. Maar het probleem is: zodra we het wereldwijde web op gaan, verlaten we gemakkelijk onze veilige thuishaven en kiezen we voor goedkoop of extra snel.
Een andere benadering kan zijn om de films uit het zwijghoekje te halen. Beter kritisch een film met een goede boodschap selecteren, dan het onderwerp in de doofpot stoppen en via de achterdeur horen dat onze jongelui kritiekloos alle programma’s zien.
Terecht vergeleken Emmy en Tanja de inhoud van de films met de Tien Geboden. Laten we daarom ons doen en laten juist in deze maatschappij vergezellen met een heel basale christelijke vraag: „Is dit in overeenstemming met de Tien Woorden van God?”