Om het spannend te houden (nee, nog niet naar beneden scrollen), lees je hier eerst hoe de jury over jullie inzendingen in het algemeen denkt. De juryleden zijn namelijk blij verrast door de creativiteit. “Werkstukken die in artistiek opzicht niveau haalden, waren geen zeldzaamheid”, zo luidt het rapport. “Het is geen sinecure om een aanspreken en sterk symbool of beeld te vinden dat duidelijk maakt dat het hartje wil kloppen.”
Daarnaast heeft de jury gemerkt dat jullie als jongeren erg betrokken zijn bij dit onderwerp. “De inzendingen maken duidelijk dat de abortuspraktijk bij jonge mensen veel weerstand oproept. Zij vinden het niet normaal dat leven, al is het nog zo pril, brutaal wordt vernietigd en weggekieperd.”
Maar ondanks die weerstand viel het de juryleden op dat jonge inzenders ook in staat zijn invoelende verhalen en gedichten te schrijven. “Het onbezorgde en speelse dat je bij deze leeftijdsgroep verwacht, staat lijnrecht tegenover het niet-begrijpen en de verbijstering die zij verwoordden en verbeeldden: ‘Gebeurt dit echt in Nederland?’”
De jury was blij om te merken dat er “in tegenstelling tot het barre, koude en egoïstische dat voor de abortuspraktijk bepalend is, er werkstukken bij waren die het schone, zuivere en warme wisten te typeren. Dat is een heerlijke geruststelling en verademing.”
Concluderend was dit een geslaagde actie: jonge mensen mobiliseren en uitdagen tot het verbeelden van hun mening over de abortuspraktijken. “Tegenover het wonderlijke en zuivere staat nu het absurde. De duistere machten staan tegenover God.”
Klik hier voor het complete dossier over de Wedstrijd voor het Leven #weekvanhetleven.
CATEGORIE 12-17 JAAR
HOOFDPRIJS – Tekening met gedicht Jannieke Gerritsen - link nr. 53
"Knap getekend. De sleuteltekening heeft al een verwijzing naar het embryo, maar die wordt ook daadwerkelijk in de sleutel verwerkt. De uitwerking is origineel en de video heeft een duidelijke boodschap. Het filmpje had iets ‘strakker’ gekund qua licht. Ook hadden de wegen ‘leven’ en ‘dood’ hadden duidelijk van elkaar mogen verschillend. De tekst daarentegen is krachtig. Het is sterk dat de boodschap wordt samengevat in slechts 1 minuut. Het verhaal begint bij het begin: de liefde. Ook is de tekst duidelijk gesproken.”
TWEEDE PRIJS – Video Elbert Hendriksen - link nr. 20
“Mooie, frisse beelden. Wat een prachtige, impliciete verbeelding van de levensweg die abrupt afgebroken wordt door abortus. Het kinderlijke en het ‘willen gaan’ wordt brutaal weggekieperd. Alleen het beeld van de boom begrijp ik niet zo goed. Het sobere bos ondersteunt ook niet alle tekst (bijvoorbeeld niet als het gaat over zon en bloemen). Daarnaast is het filmpje iets te lang. De kracht ligt echt in het begin van het filmpje (tot de piep). Maar de video is mooi in elkaar gezet en bevat sterke zinnen. Het beeld met de schoentjes, die aan het einde vallen, is sterk en boeiend.”
DERDE PRIJS – Lied Marijne Janse – link nr. 109
“Sterke inzending, doordat het lied vragen stelt en geen pasklare antwoorden biedt. De stem is niet altijd even stabiel. Het had wel wat overtuigender gezongen mogen worden. Maar het is knap geschreven, vanuit de wisselende perspectieven ouders-kindje.
EERVOLLE VERMELDINGEN
Kunstwerk met video – Dianne Westeneng – link nr. 135
“Knap werk met veel bijzondere details. Het gooien van modder is een mooi en symbool, maar het perspectief vanuit het kind is niet zo origineel. Toch komt de teerheid van het ontwikkelende kindje hierin wel goed naar voren. Mooi dat er goed is nagedacht over de achtergrondmuziek. Over de opnamelocatie had wel beter nagedacht kunnen worden.”
Animatie – Arjo de Putter – link nr. 15
“De animatie is sterk door eenvoud. Het symboliseert waar alles om draait: een kloppend hart. Ook de associaties met knipperen (wees voorzichtig) zijn goed. Wel had de link met de abortuspraktijk erin meegenomen kunnen worden.”
Kunstwerk – Leonore van der Steenhoven – link nr. 146
“Mooi werk. Het contrast tussen een leven en een gebroken hart is boeiend. De boodschap had nog iets krachtiger uitgebeeld kunnen worden.” De jury is het oneens over hoe de boodschap overkomt. Het ene jurylid merkt op dat er een duidelijke uitleg bij gegeven moet worden, wil de boodschap duidelijk zijn. Het andere jurylid zegt: “Sterk is dat het voor de kijker geen toelichting behoeft.”
Verhaal – Joske Siebelink – link nr. 101
“Emotioneel, persoonlijk, rauw en liefdevol. Het geeft de pijnlijke werkelijkheid weer van de kwetsbaarheid van het ongeboren leven weer. De vraag is wel of voorstanders van abortus hierdoor geraakt worden.”
CATEGORIE 18 – 23 JAAR
HOOFDPRIJS – Gedicht Hermine Eisma – link nr. 32
“Een prachtig gedicht met een goed metrum. Het heeft een mooi, rustig ritme. Dat brengt de boodschap ijzersterk en doet een beroep op het positieve denken. De bewoordingen zijn origineel. Schitterend! Het neemt de lezer echt mee in de beweegredenen om voor het leven te zijn. Kleine kanttekening: het is onlogisch om het woord ‘waarde’ met een hoofdletter te schrijven.” De jury is het oneens over de opmaak. Het ene jurylid zegt: “De ‘cleane’ lay-out draagt bij aan de boodschap.” Een ander jurylid: “De opmaak had iets uitnodigender gemaakt kunnen worden.”
TWEEDE PRIJS – Lied met video en gebarentaal Stefan Vonk, Nelly-Anne Vos en Wouter Boogert – link nr. 107
“Een mooi lied. Het is inhoudelijk sterk en er is duidelijk nagedacht over de opbouw. In elk couplet komt het kloppen van het hart (in allerlei stadia van het leven) terug. De uitvoering kan nog wel wat zuiverder en de vraag is hoe een ongelovige voorstander van abortus hierop zou reageren.”
DERDE PRIJS - Tekening Annette van Dam - link nr. 14
“Een prachtige, gedetailleerde tekening. De verbinding met het kindje via de navelstreng maakt het interessant. Mooie symboliek. De kleuren hadden wel wat minder flets gemogen en de boodschap is wat minder duidelijk.”
EERVOLLE VERMELDINGEN
Tekening met handlettering Henriëtte Vinke – link nr. 165
“Het lijkt een eenvoudige tekening, maar wanneer men beter kijkt en de stipjes ontdekt, raakt dit. Het rode hartje springt eruit en de symbolieken in de zwarte en rode stipjes zijn sterk. De handlettering had wel wat strakker gekund.”
Schilderij Lydia Verheij – link nr. 141
“Wat een prachtig schilderij met mooie symboliek. De gekleurde reddingsboei springt er direct uit. Mooi dat de Bijbeltekst wat lastig te lezen is. Dat laat zien dat er niet altijd makkelijke antwoorden voor het grijpen liggen. De link met abortus is helaas wat lastig te leggen. Het symbool had misschien wat verder uitgewerkt moeten worden om het thema duidelijk te maken.”
Schilderij Paulien den Dikken – link nr. 160
“Erg knap geschilderd. God komt duidelijk als Schepper naar voren. Heel creatief gedaan met het breiwerk waaruit DNA voortkomt. Het schilderij is wel wat onrustig door de opbouw. Wellicht zitten er te veel elementen in een beeld. Maar het is een boeiend beeld met een mooie kleurkeuze!”
Tekening Marjolein Grootenboer – link nr. 38
“Technisch gezien heel knap gedaan. Hoe langer je kijkt hoe meer details je ziet. Wel zijn er wat stereotiepe beelden gebruikt. (Hand, traan, hart). En wat wil het zeggen, een huilende peuter met een hart in de hand?”