Wat hebben jullie gedaan tijdens de eerste Mediawijsheidsles?
Martine: "We hebben filmpjes gekeken en daar opdrachten bij gemaakt. We moesten bijvoorbeeld opzoeken welke vogelsoorten er op Texel leven en wat de coördinaten van het kamphuis op Texel zijn. In het filmpje werd gezegd dat er drie vogelsoorten op Texel leven, terwijl wij na wat zoekwerk ontdekten dat één van die drie vogels helemaal niet op Texel voorkomt."
Mirjam: "Eén filmpje ging over hoe je sociale media moet gebruiken. Veel foto's die op Instagram staan, zijn niet echt. Meisjes maken zich heel erg op en gebruiken een filter zodat ze veel knapper lijken dan in het echt. Wij kregen reacties op dat soort foto's te zien en moesten dan bepalen hoe de plaatser van die foto op de reacties zou reageren. Dat was lastig, want je kent zo iemand natuurlijk niet..."
Martine: "Na de filmpjes en opdrachten hebben we de quizvragen gemaakt. Dat deden we met de hele klas, dus het is best moeilijk om met z'n allen tot een antwoord te komen waar iedereen het mee eens is. Gelukkig lukte dat wel. Het was best pittig, maar kregen later de antwoorden en toen zagen we dat we best veel goed hadden."
Het thema van deze week is: zoeken naar eerlijke bronnen. Hoe weet je of een bron betrouwbaar is?
Mirjam: "Ik gebruik altijd mijn gevoel, soms weet ik gewoon dat informatie niet klopt. Om dat zeker te weten ga ik websites met elkaar vergelijken. Als ik informatie op meerdere websites terugvind, vind ik het eerder betrouwbaar."
Martine: "We leerden over Wikipedia dat iedereen daar informatie op kan zetten, maar dat Wikipedia wel zelf checkt of die informatie klopt. Daarom is die informatie best betrouwbaar. Maar ik check het natuurlijk ook even op andere websites."
Hoe kun je zelf eerlijk zijn op internet?
Martine: "Je wilt natuurlijk wel mooie foto's van jezelf op sociale media zetten. Maar, die moeten wel echt zijn. Als je je mooier voordoet dan je bent, kloppen je foto's niet.
Mirjam: "Ja, je gaat geen lelijke foto's van jezelf plaatsen. Soms zie ik foto's van meiden die zich zó erg opmaken dat ze niet meer herkenbaar zijn. Dat vind ik ook niet goed."
Wat voor invloed hebben zulke foto's?
Mirjam: "Je gaat vergelijken. Als je een foto ziet van een knap iemand, denk je al gauw dat jíj niet zo mooi bent. Daar kun je best een beetje down van worden. Ik trek me er nooit zo veel van aan, ik probeer zelf gewoon zo echt mogelijk te zijn."
Martine: "Je moet jezelf niet laten leiden door dat soort foto's. Daarmee bedoel ik: als je gelooft dat die foto's echt zijn en jij er ook zo wilt uitzien, ga je je vervelend voelen. Ik heb vandaag geleerd dat het belangrijk is om goed na te denken over wat voor foto's je op internet zet. Die moeten wel kloppen met het echte leven.
Wat vonden jullie van de eerste les van de Mediawijsheidsquiz?
Mirjam: "Leuk! Iedereen heeft zijn eigen mening over het antwoord van een vraag, toch moet je met z'n allen één antwoord invullen. Dat was een uitdaging, maar het is goed gelukt."
Martine: "De meningen waren inderdaad verdeeld en de quiz was pittig. Maar absoluut leuk en leerzaam."