Terwijl ze een dag van tevoren nog niets van de vacature wist, was ze 24 uur later aangenomen. „Mijn moeder hoorde van een baantje bij een supermarkt. Ik heb gelijk gebeld en kon de volgende dag op gesprek komen. Twintig minuten later stond ik weer buiten en was ik aangenomen. Het was heel onwerkelijk.”
Terugkijkend heeft Anne-Thea een bijzonder zware tijd achter de rug. „Vooral de eerste periode van mijn werkloos zijn, ervoer ik als eenzaam. De afgelopen tijd had ik al meer werk, en dan heb je een doel om ’s morgens vroeg je bed uit te komen.”
De baan bij de supermarkt levert haar voor drie dagen per week werk op. Het contract is voor een halfjaar. „Helaas”, aldus Anne-Thea. „Maar daarnaast heb ik nog de twee pgb-adresjes die de Puntuitactie me heeft opgeleverd. Bij het ene gezin werk ik ’s ochtends een uurtje en bij het andere gezin pas ik ongeveer twee keer in de maand op.”
Met de Puntuitactie is Anne-Thea heel blij. „Het heeft me de pgb-adresjes opgeleverd, waar ik het erg naar mijn zin heb. Het is leuk, mooi en dankbaar werk. Daarnaast heeft deze actie meer aangedacht en begrip gekweekt voor werkeloze jongeren.”
Anne-Thea ziet het als Gods zorg dat ze weer een baan heeft. „Op tweede paasdag mocht ik belijdenis doen. Als persoonlijke tekst kreeg ik mee: „Werp al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u.” Dat heeft mij zo intens geraakt, maar ook bemoedigd! In de moeilijke periode heeft de Heere voor mij gezorgd. Voor iemand zoals ik. God heeft mijn gebeden verhoord. Dat is allemaal Zijn trouwe zorg geweest! Eerst stond ik er niet zo bij stil dat God voor je zorgt, maar dit heeft me stilgezet! Er is blijdschap en verwondering in mijn hart.”
Ondertussen sparen Gert-Jan en Marlies kosten noch moeite om ook een baan te vinden. Gert-Jan verstuurde alleen al de afgelopen week zestien open sollicitaties. „In april ben ik een keer uitgenodigd op gesprek. Dat verliep positief. Toch kreeg ik teleurstellend nieuws. Keer op keer merk je dat ervaring de doorslag geeft. En ervaring heb ik gewoon nog niet.”
Ook Marlies stuurde een aantal sollicitatiebrieven. „Helaas kreeg ik geen uitnodiging voor gesprekken. Ik heb nog wel het CMGV Jobless Event bezocht. Daar kreeg ik tips over netwerken en heb ik mijn cv na laten kijken.”
Anne-Thea wenst de andere werkloze jongeren toe om „al hun bekommernis op Hem te werpen. Al gaat de weg anders dan je zelf wilt of verwacht. Leg het toch allemaal bij de Heere neer, Hij zal uitkomst geven.”
In plaats van Anne-Thea probeert Puntuit nu een andere jongere aan een baan te helpen. Wim van Beek (18) stuurde Puntuit vorig jaar een mail, maar bleek intussen al een baan te hebben bij beveiligingsbedrijf Betecom. Hij werkt er als elektromonteur. „We zoeken nog mensen. Dus als er nog jongeren zijn die zulk werk zoeken in de omgeving van Harderwijk, dan kunnen ze solliciteren.”
Vanaf nu gaat Puntuit Mirjam Schuurman (21) uit Veenendaal volgen (zie hieronder).
Naam: Mirjam Schuurman (21) uit Veenendaal.
Diploma: Sociaal pedagogisch werker niveau 3.
Studeer je nog? Op dit moment niet. Misschien in september weer.
Werkervaring: Na een opleiding werkte ze een jaar als gastouder in een gezin met twee jongens, en een halfjaar als au pair in Spanje in een gezin met drie kinderen. Daarnaast doet ze af en toe de huishouding bij mensen of past ze op.
Hoe lang werkloos: Sinds augustus 2013.
Aantal verstuurde sollicitatiebrieven: Meer dan vijftig.
Zoekt wat voor baan: Iets in de kinder- en/of gehandicaptenzorg. Maar neemt nu alles aan wat bij haar niveau past.
Ambitie: Wil graag met mensen werken.
Publicatiedatum: 02-05-2014