Waarom deze actie?
Het (papieren) boek kampt met een stoffig imago. Maar dat vinden we als jongerenredactie van het Reformatorisch Dagblad niet terecht.
Daarom zetten we –ook in het kader van het Jaar van het Boek– lezen in het zonnetje.
Wat is de BoekenChallenge?
Met de BoekenChallenge doe je mee door een filmpje te maken waarin jij het boek presenteert dat jou het meest aanspreekt. Het boek mag een ‘simpel’ leesboek zijn, maar ook een theologisch werk.
Het boek mag een ‘simpel’ leesboek zijn, maar ook een theologisch werk.
Ding mee naar de hoofdprijs: een compleet verzorgd dagje uit naar Den Haag met een exclusief bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum.
Voor wie is deze wedstrijd?
Vooropgesteld: de BoekenChallenge is er niet alleen voor boekenwurmen. Het is zó laagdrempelig dat iedereen mee kan doen. Iedereen weet wel een boek dat hem/haar het meest heeft geraakt.
En dan kun je vast ook anderen vertellen en ervan overtuigen waarom zij het boek ook zouden moeten lezen.
De actie is voor alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar, maar valt uiteen in de leeftijdscategorieën 12 t/m 16 jaar en 17 t/m 25 jaar. Allebei de leeftijdscategorieën zijn weer opgedeeld in fictie en non-fictie. Dat maakt een totaal van vier categorieën en dus... ook vier keer een hoofdprijs!
Wat moet je doen?
Nadat je een boek hebt uitgekozen, maak je een video (of laat die maken) die de volgende drie elementen bevat:
- Vertel waarom juist dat boek jou raakt.
- Probeer de kijker (andere jongeren) ervan te overtuigen waarom hij het boek ook moet lezen.
- Lees een kort fragment (één alinea) voor om jouw verhaal te ondersteunen. Bijvoorbeeld hét tranentrekkende stukje waarbij jij het niet meer droog hield of juist die alinea van hoogstaand literair niveau, waarom jij dit boek aanbeveelt.
Lees hét tranentrekkende stukje waarbij jij het niet meer droog hield.
Waarop let de jury?
De jury kijkt naar presentatie, argumentatie en inhoudelijkheid en wijst de twaalf winnaars aan. De jury:
- Rudy Ligtenberg, boekenredacteur Reformatorisch Dagblad.
- Martijn Knook, docent Nederlands bovenbouw aan het Calvijn College in Goes.
- Michiel Kerpel, Puntuitredactie.
Wat zijn de regels en voorwaarden?
- Het gekozen boek mag geen vloeken of aanstootgevend taalgebruik bevatten. Dat betekent niet dat je beperkt bent tot christelijke boeken en literatuur. De redactie behoudt het recht om inzendingen te weigeren. Heb je twijfels over jouw keuze? Mail de redactie: info(at)puntuit.nl.
- De video duurt maximaal drie minuten.
De video mag je alleen of in tweetallen maken.
- De video mag je alleen of in tweetallen maken.
- Inzenden kan tot en met 11 mei via puntuit.nl/boekenchallenge. Klik hier om je video in te sturen.
- Vergeet bij het inzenden niet je naam, woonplaats, geboortedatum, e-mailadres, (mobiele) telefoonnummer en wat info over het boek (titel, schrijver, fictie/non-fictie)
- Jouw ingestuurde video komt op puntuit.nl te staan. De inzendingen van de winnaars blijven online, maar het materiaal van andere inzenders wordt na één jaar verwijderd en blijft dus niet op internet zwerven.
- De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden eind mei in de krant bekendgemaakt. Van het dagje uit wordt een (video)reportage gemaakt voor de Puntuitpagina.
Wat zijn de prijzen?
Per categorie (12-16 fictie, 12-16 non-fictie, 17-25 fictie, 17-25 non fictie) zijn er drie prijzen, ook zijn er drie publieksprijzen:
- 1e prijs (5x): een compleet verzorgd dagje uit voor drie personen naar Den Haag met een exclusief bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum. Waarbij je topstukken kunt zien met een conservator.
- 2e prijs (5x): boekenpakket bij uitgeverij De Banier ter waarde van 50 euro.
- 3e prijs (5x): keuze uit boek van Den Hertog: Middernachttrein van Els Florijn, De laatste slag van Roland Kalkman, Neem en Lees van Evert Barten en Het geheim van mijn moeder van Cathy Gohlke.
- Daarnaast krijgen alle (!) winnaars een workshop boeken lezen/schrijven aangeboden. Deze wordt gegeven door schrijver Hans Mijnders.
De publieksprijs wordt bepaald door de video met de meeste stemmen op puntuit.nl
Panelleden reageren
De panelleden van Puntuit blijken enthousiaste lettervreters. Wat vinden zij van lezen en de Challenge van Puntuit?
Anne Voorwinden: „Lezen is voor mij als eten; ik ben onverzadigbaar. En om maar in de trant van eten te blijven: boeken staan vol calorieën voor mijn hersenen.”
Anne-Geer Kluit: „Reading is feeding the mind.”
Matthijs de Leeuw: „Lezen is denken met andermans hoofd.”
„Lezen is voor mij als eten; ik ben onverzadigbaar."
Hanno de Vries: „Ik vind het altijd fijn om even je verstand op nul te zetten en even heerlijk een goed en leuk boek te lezen. Dat is mijn ervaring, maar jullie hebben er vast ook een paar. Die leeservaringen mag je delen door mee te doen met de BoekenChallenge van Puntuit.”
Jonathan Maarsman: „Lezen is lekker om te ontspannen en je te verplaatsen in de wereld van de hoofdpersoon. Met de Challenge van Puntuit zijn leuke prijzen te winnen. Maar meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen.”
„Met de Challenge van Puntuit zijn leuke prijzen te winnen. Maar meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen."