Voorpagina

Zie ook:
EU-top neemt besluit over koersen
Met de euro van wal
Euro vervangt de gulden

Zalm „optimistischer” over kwestie-Duisenberg

EU bezegelt start
van monetaire unie

Van onze economische redactie
BRUSSEL – Wat niemand meer in twijfel trok, hebben de ministers van financiën van de Europese Unie (EU) gisteravond in een officiële verklaring bevestigd: elf lidstaten voeren per 1 januari 1999 de euro in. De staatshoofden en regeringsleiders zullen vandaag in hoogste instantie de overstap van de betrokken groep landen naar een gemeenschappelijke munt bezegelen.

Minister Zalm sprak na afloop van het beraad in Brussel van,,een vlekkeloze vergadering”.,,De meeste spanning zat in het voorwerk. Het was een historische maar tegelijk ook een wat saaie bijeenkomst”, merkte hij op.

De Nederlandse bewindsman had tijdens het overleg,,in welluidend Italiaans”, zoals een medewerker van zijn departement het noemde, zijn Italiaanse collega gefeliciteerd dat ook diens land, als een van de mede-oprichters van de EEG, kan meedoen aan de monetaire eenheid. Lange tijd bestond er kritiek op de economische prestaties van die natie.

De ecofin-raad legde, op voorstel van de Duitsers, vast dat financiële meevallers de komende tijd gebruikt dienen te worden voor het verder saneren van de overheidsbegroting. Volgend jaar treedt het zogeheten stabiliteitspact in werking, dat de verplichting inhoudt de tekorten terug te dringen tot in de buurt van nul.

ECB-president
In Brussel zijn twee en –als het niet lukt de zaken op tijd af te handelen– wellicht zelfs drie dagen van Europees topberaad begonnen. Dat moet een besluit opleveren over de aanvang van de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Eerst kwamen de bewindslieden van financiën bijeen om een aanbeveling op te stellen over het deelnemersveld. Vanochtend vergadert het Europees Parlement om zich eveneens daarover in adviserende zin uit te spreken. Zeker is, dat een zeer grote meerderheid van de volksvertegenwoordigers de start van de geldunie met elf landen steunt.

Vanmiddag om drie uur schuiven de staatshoofden en regeringsleiders van de vijftien EU-leden bij elkaar aan tafel. Op hen rust de taak als hoogste politiek orgaan een definitief oordeel te vellen. Daarbij resten er wat betreft de samenstelling van de kopgroep die overschakelt naar een gemeenschappelijk betaalmiddel, geen problemen meer.

Veel lastiger zal het zijn overeenstemming te bereiken over de benoeming van de president van de per 1 juli op te richten Europese Centrale Bank (ECB). Ook de andere vijf leden van de directie van die instelling moeten nog worden aangewezen.

Frankrijk houdt tot nu toe halsstarrig vast aan de kandidatuur van Trichet. De overige lidstaten geven voor deze prestigieuze baan de voorkeur aan onze landgenoot Duisenberg.

Geen splitsing
Zalm zei na onderonsjes met diverse collega's:,,Ik ben iets optimistischer dan toen ik hier arriveerde”. Hij herhaalde dat Nederland een compromis in de vorm van een splitsing van de ambtsperiode van de topman van de ECB, waarbij Duisenberg na vier jaar zijn functie overdraagt aan Trichet, afwijst.,,De enige termijn die het Verdrag van Maastricht vermeldt, is acht jaar”, aldus de bewindsman.

Hij acht het,,zeer gewenst” dat er vandaag een beslissing valt.,,Een verdragsnoodzaak daartoe bestaat niet, maar ik proef wel grote behoefte dit hoofdstuk af te ronden”. Eerder deze week waarschuwde de Bundesbank dat uitstel het vertrouwen in de EMU en de euro schaadt.

Alle landen beschikken bij deze kwestie over het vetorecht. Als Frankrijk uiteindelijk hiervan gebruikmaakt, zal premier Kok vervolgens ook Trichet wegstemmen en zit er niets anders op dan een nieuwe kandidaat te zoeken. Volgens Zalm is dit laatste echter niet aan de orde.