Voorpagina14 april 2001

LTO bepleit voor varkens
landelijke opkoopregeling

Van onze redactie economie
DEN HAAG – De boerenorganisatie LTO-Nederland wil dat minister Brinkhorst van Landbouw een landelijke opkoopregeling instelt voor varkens. Volgens LTO dreigt voor duizenden boeren een onhoudbare situatie nu veel slachterijen hun werk hebben stilgelegd. De boeren kunnen hun varkens niet kwijt, waardoor de stallen overvol zijn.

Brinkhorst zou een opkoopregeling willen invoeren, maar moet op toestemming wachten van Brussel. Die wordt in de loop van volgende week verwacht. De LTO vreest dat de minister alleen een opkoopregeling instelt voor de boeren in en net buiten de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle. Volgens voorzitter C. van Gisbergen van de LTO-vakgroep varkenshouderij krijgen de boeren die hun varkens laten opkopen een fokverbod van vier maanden. Het ministerie wil niets over de voorgenomen regeling kwijt.

Noodhokken
Het departement geeft volgende week wel toestemming om varkens in gebieden waar geen mond- en klauwzeer is geconstateerd, tijdelijk in leegstaande stallen onder te brengen. Deze stallen zijn buiten gebruik geraakt doordat de eigenaren hun bedrijf hebben beëindigd. De varkensboeren binnen de mkz-gebieden mogen volgende week noodhokken plaatsen om ruimte te maken in de volle stallen.

Buiten de zogenaamde ingesloten mkz-gebieden is rechtstreeks transport van varkens naar een slachterij wel toegestaan, maar door het exportverbod liggen de slachterijen haast stil. Zij kunnen hun vlees aan de straatstenen niet meer kwijt, omdat de binnenlandse markt is verzadigd. Volgens Van Gisbergen moet de precaire situatie volgende week zijn opgelost. „Het kan niet zo zijn dat de sector alle klappen moet incasseren.”

De Gelderse landbouworganisatie GLTO wil vóór de paasdagen al uitsluitsel over de opkoopregeling voor varkens binnen de gebieden waar mkz heerst. De boeren daar zijn, volgens de organisatie, ten einde raad. Ook de Nederlandse dierenartsen vinden dat een opkoopregeling voor varkens voor het hele land moet gelden.

Runderen en kalveren mogen volgens het ministerie van Landbouw inmiddels weer naar het slachthuis in de regio worden vervoerd. De dieren mogen eens in de vier weken worden afgevoerd. De versoepeling van de maatregelen geldt niet in de mkz-gebieden rond Ee, Oene en Kootwijkerbroek. Verder meldt het departement dat het de bedoeling is om het vervoer van schapen en geiten naar de slachterij medio volgende week weer mogelijk te maken. Ook deze dieren komen steeds meer in de knel in hun verblijven.

Gezonde dieren
De acties in Kootwijkerbroek tegen de ruimingen van gezond vee gingen gisteren door. In Geldermalsen heeft een actievoerende boer gisteravond om die reden twee dode varkens in brand gestoken langs de snelweg A2.

Veel burgers zouden een andere keus gemaakt hebben dan het kabinet en de 54.000 runderen in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer in leven gelaten hebben. Dat blijkt uit een onderzoekje op de website www.mkzalternatief.nl. Binnen een paar dagen is het aantal bezoekers van de site de 1000 ruim gepasseerd; 93 procent van hen vindt dat de overheid gezonde dieren niet mag afmaken; 92 procent verklaart zich bereid vlees of melk af te nemen van tegen mkz gevaccineerde dieren. Van bijna 50 procent van de deelnemers hoeft de prijs van die producten niet lager te zijn dan van gewone melk of gewoon vlees.

Zie ook:
Rechter akkoord met ruiming runderen

Onrust Kootwijkerbroek houdt aan

Manifest roept op tot duurzame veehouderij

Dierentuinen in een dip


Buitenland:
Voorjaar in Heddon-on-the-Wall

In Engeland wellicht ook varkenspest