Voorpagina11 april 2001

Nu ook in Friesland
mond- en klauwzeer

Van onze redacteuren
DEN HAAG – Het mond- en klauwzeervirus heeft zich toch verspreid buiten de besmettingshaard rond Oene. Vanmorgen is op een melkveehouderij met 55 koeien en een tiental stuks jongvee in het Friese plaatsje Ee, ten oosten van Dokkum, de ziekte vastgesteld. In een straal van 2 kilometer rond het bedrijf worden ruim dertig boerderijen met circa 4000 dieren geruimd.

Vanmiddag is de melkveehouderij in Ee geruimd. Ook de dertig tot veertig bedrijven die in een straal van 2 kilometer om de verdachte boerderij worden zo snel mogelijk geruimd.

Alle bedrijven in een straal van 4 kilometer zullen worden onderzocht. De politie heeft inmiddels het gebied om het bedrijf hermetisch afgesloten. Alleen bewoners mogen de ring van 2 kilometer nog in of uit. Op het gemeentehuis in Dokkum is een crisisteam geformeerd. Vanmiddag zouden nog meer maatregelen worden bekendgemaakt. Over de oorzaak van de besmetting kon het ministerie nog geen uitsluitsel geven.

Volgens voorzitter A. Lanting van de noordelijke landbouworganisatie NLTO heeft het bedrijf in Ee voor de mkz-uitbraak in Nederland contact gehad met een bedrijf in Oene. „Dat moet via een persoon zijn gegaan die beide bedrijven heeft bezocht.” Het bericht is bij NLTO als een bom ingeslagen. „We hoopten dat het virus aan Noord-Nederland voorbij zou gaan”, aldus Lanting.

Vanaf 1 mei moeten veehouders een speciale heffing betalen wegens de kosten van de mkz-crisis, zo blijkt uit een bestuursvoorstel van het Productschap Vee en Vlees (PVV). De veehouders zijn gezamenlijk aansprakelijk voor de eerste miljard gulden van een eventuele uitbraak, zo hebben de bestuurders vorig jaar afgesproken met het ministerie van Landbouw.

Minister Brinkhorst van Landbouw heeft recent de eerste 150 miljoen gulden geclaimd bij de veehouderijsector. „Dit is een globaal bedrag dat in de komende weken snel kan oplopen”, aldus Brinkhorst in een brief aan de productschappen Zuivel, Vee en Vlees en Eieren.

Runderen
Gisteravond schreef de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer dat er „zeer ernstige bezwaren” bestaan tegen het in leven laten van de 54.000 runderen in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer. De EU had voor het in leven laten van deze dieren toestemming gegeven, maar Brinkhorst en LTO-Nederland vinden de economische en maatschappelijke gevolgen voor de regio Oene groot, respectievelijk te groot.

Morgen wil de minister in overleg met het kabinet definitief besluiten over het lot van de runderen. Vanmiddag sprak hij nog met de Tweede Kamer over de kwestie. Ook morgenmiddag is er een kameroverleg.

Zie ook:
Versoepeling mkz-maatregelen is ophanden

Stichting Boer en Vee verliest kort geding

LTO wil runderen in 'Groot-Oene' doden

Een bemoediging voor boeren

RD start actie voor mkz-boeren

Veetransporteurs luiden de noodklok

Zoon Theunissen: Er is wél mkz in Kootwijkerbroek

Behoud rundvee blijkt ijdele hoop

Niet bij geval