Dossier MKZ11 april 2001

„Zeer groot gebied gaat voor zeer lang op slot”

LTO wil runderen in
'Groot-Oene' doden

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De 54.000 runderen die zich bevinden in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer, ook wel 'Groot-Oene' genaamd, moeten zo snel mogelijk gedood worden. Dat heeft de land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland gisteravond aan minister Brinkhorst van Landbouw geadviseerd. Brinkhorst heeft inmiddels een brief geschreven aan de Tweede Kamer, waarin het advies van LTO sterk doorklinkt.

Volgens LTO-voorzitter Doornbos is het advies niet ingegeven door enkel economische motieven. „We hebben de zaak van alle kanten bekeken. We hebben ook gelet op de sociale gevolgen voor de streek, op de veterinaire aspecten en op de wet- en regelgeving die uit besluit tot in leven laten van de runderen voortvloeit. Alles afwegend zeggen wij: Het is het beste de dieren zo snel mogelijk te doden.”

Eventueel
Volgens LTO is de kans groot dat het desbetreffende gebied niet 'slechts' voor twaalf maanden maar zelfs voor achttien maanden of meer op slot gaat. De zogenaamde beschermende vaccinatie, die de runderen voor langere tijd tegen het mkz-virus moet beschermen, moet namelijk naar alle waarschijnlijkheid na zes maanden herhaald worden. „Pas twaalf maanden dáárna kan het gebied eventueel weer van slot”, stelt Dorenbos. „Eventueel, want zeker is dat nog niet. Het Permanent Veterinair Comité beslist daar te zijner tijd over. Als we de runderen meteen doden is het gebied dertig dagen na het doden van het laatste rund automatisch weer geheel vrij.”

Als toch gekozen wordt voor het in leven laten van de runderen heeft dat volgens LTO niet alleen voor Groot-Oene vergaande consequenties, maar ook voor een ruime cirkel daaromheen. Ook in een rand van minstens 10 kilometer rondom de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer zullen langere tijd geen dieren vervoerd kunnen worden dan alleen naar de slachterij. Doornbos: „We hebben het dan over een gebied dat ongeveer tien keer zo groot is als de huidige gesloten driehoek. In het totale gebied bevinden zich dan zo'n 1,5 miljoen dieren, waaronder 540.000 runderen. In heel dit gebied mogen gedurende een jaar of anderhalf jaar geen dieren van buitenaf aangevoerd worden. Voor dieren die geslacht worden, kunnen lange tijd geen nieuwe beesten gekocht worden. Het gebied loopt langzamerhand leeg.”

Dit laatste heeft niet alleen voor de agrariërs, maar ook voor toeleverende bedrijven consequenties. Doornbos: „Het maatschappelijk leven in dit gebied komt sterk onder druk te staan. Mensen moeten toch ook nog plezier in het leven kunnen houden.”

Minister Brinkhorst heeft gisteravond een brief geschreven aan de Tweede Kamer waarin hij een opsomming geeft van de „ernstige bezwaren” die er kleven aan het in leven laten van de runderen. Volgens hem behoort daartoe ook het veterinaire bezwaar dat bij beschermende vaccinatie het voortwoekeren van de ziekte een groter risico is dan bij meteen ruimen van de dieren.

Schijnmogelijkheid
Vanmiddag en morgenmiddag debatteert hij met de Kamer over de mkz-crisis. Over het doden of in leven laten van de runderen in Groot-Oene wil hij morgen in het kabinet een beslissing nemen.

In de gewestelijke tuinbouworganisatie GLTO bestaat veel weerstand tegen het doden van de runderen. GLTO-voorzitter Roemaat: „Melkveehouders in de desbetreffende streek zijn enorm teleurgesteld in het ministerie en LTO. Zij hebben het gevoel dat zij een week lang op het verkeerde been zijn gezet en dat het in leven laten van hun koeien een werkelijke optie was en geen schijnmogelijkheid.” Volgens Roemaat staat LTO nog „een pittige, interne discussie” te wachten over dit onderwerp. „In elk geval hoop ik dat de Tweede Kamer zich onze zorgen vandaag aantrekt.”