Voorpagina9 april 2001

Demonstranten blokkeren Kootwijkerbroek

Ruiming bedrijven
opnieuw verhinderd

Van onze redactie economie
KOOTWIJKERBROEK – In Kootwijkerbroek heeft de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) vandaag tot aan de middag geen bedrijven kunnen ruimen. De toegangswegen naar het Veluwse dorp waren evenals zaterdag afgesloten met tractoren en shovels. De politie heeft vanmorgen geprobeerd een blokkade van jongeren te doorbreken. Eenzelfde poging zaterdagavond leidde tot rellen, waarbij toen nog aanwezig RVV-personeel moest vluchten voor zijn leven.

Aan het begin van de middag kwam de RVV toch naar Kootwijkerbroek aangekomen om te beginnen met de ruiming van vijf bedrijven. Een groot aantal busjes en bussen met RVV'ers kwam tegen 12.30 uur aanrijden, vergezeld van een shovel en vrachtwagens waar kadavers in moeten worden afgevoerd.

De politie heeft aangekondigd dat de ME hoe dan ook de weg zal vrijmaken voor de RVV'ers. De ME heeft extra manschappen naar het dorp gebracht. Medewerkers van de RVV zijn het afgelopen weekend met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. De ene had een shock, de ander een whiplash, aldus een woordvoerder van de RVV.

Vanmorgen raakte de mobiele eenheid opnieuw slaags met de actievoerders. Daarbij ging het andermaal hard tegen hard. In totaal zijn zeven arrestaties verricht. Hun wordt volgens een politiewoordvoerder openlijke geweldpleging ten laste gelegd. „Daar staat vier jaar celstraf op.”

Zaterdag maakten demonstranten het de RVV'ers onmogelijk hun werk te doen. In Kootwijkerbroek is bij een bedrijf mkz vastgesteld. Daardoor moeten 200 bedrijven met in totaal 70.000 dieren geruimd worden. Het ministerie van Landbouw bezon zich vanochtend met de burgemeester van Barneveld, de officier van justitie en de lokale politiecommandant op een oplossing. De RVV gaat pas ruimen als de acties voorbij zijn.

Scholen
Het openbare leven in Kootwijkerbroek is ontwricht. Inwoners die van het dorp naar hun werk wilden, werden mondjesmaat doorgelaten. Bijna niemand kwam het dorp in. Een van de drie basisscholen was gesloten om de veiligheid van de kinderen niet in gevaar te brengen.

De onrust in Kootwijkerbroek duurde zaterdag vrijwel de gehele dag. Actievoerders blokkeerden 's ochtends de toegangswegen met landbouwvoertuigen, waardoor tussen de honderd en tweehonderd RVV'ers feitelijk werden gegijzeld. Tegen de middag legden de ruimingsploegen het werk neer. Het duurde tot laat in de avond voordat de laatste RVV'ers het dorp uit konden.

Toen zaterdag vroeg in de avond de mobiele eenheid werd ingezet, weken de blokkades uiteen. Later moest de ME ingrijpen toen honderden mensen, voornamelijk jongeren, een kruispunt in het dorp bezetten. Hierbij vielen rake klappen. Een chauffeur reed met zijn shovel richting ME. De shovelbestuurder, een 28-jarige inwoner van Otterlo, werd aangehouden. Hij zat vanmorgen nog steeds vast op verdenking van onder meer poging tot doodslag. Een politieagent brak zijn hand tijdens een gevecht met de chauffeur. Enkele ME'ers liepen verwondingen op door rondvliegend glas.

De gemeente Barneveld (waar Kootwijkerbroek onder valt), de politie en het openbaar ministerie zeiden achteraf te zijn overvallen door het verzet tegen de ruimingen. De politie-inzet was hier niet op berekend geweest.

Geen begrip
Minister Brinkhorst (Landbouw) zei gisteren in Zweden tijdens een informele bijeenkomst van landbouwministers absoluut geen begrip te hebben voor de acties in Kootwijkerbroek. „Ik heb wel begrip voor de emoties, maar dit is niet de manier om ze te uiten,” aldus de bewindsman. Brinkhorst was er vooral verbolgen over dat inwoners van Oene, waar diverse besmettingen zijn vastgesteld, volgens zijn informatie naar Kootwijkerbroek waren gekomen. Dat vergroot volgens hem de kans op mkz-besmetting.

Burgemeester W. Burgering van Barneveld zei gisteren dat de RVV de onrust had kunnen beperken door met betere informatie te komen. De rijksdienst had vorige week tijdens een bijeenkomst geen bevredigend antwoord kunnen geven op vragen over de taxatie van de dieren en de compensatie voor getroffen boeren.

Elders op de Veluwe, in Heerde en Wapenveld, zijn zaterdag en gisteren drie nieuwe gevallen van mkz vastgesteld. Hiermee komt de teller voor Nederland op achttien. Op alledrie de bedrijven stonden runderen. Omdat de boerderijen in het afgegrendelde gebied op de Noordoost-Veluwe liggen, verandert er niets aan de maatregelen.

Zie ook:
ME verovert Kootwijkerbroek

„Kootjebroekers maken hun eigen wetten”

Een kruitvat in Kootjebroek

Pleidooi voor een waardig protest

„Mkz-virus in Kootwijkerbroek zeker aanwezig”

Duitsers nu ook voor preventief inenten

Prolion ziet winst dalen door mkz