Voorpagina21 maart 2001

Mond- en klauwzeer
toch in Nederland

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het mond- en klauwzeervirus is vanmorgen vroeg met zekerheid vastgesteld op een melkveebedrijf in de Overijsselse plaats Olst. De sector reageert geschokt. De boerderij is vandaag geruimd. Alle veebedrijven die zich in een straal van 1 kilometer rond het getroffen bedrijf bevinden, krijgen een noodvaccinatie en worden daarna geruimd.

Dezelfde aanpak wordt gevolgd rond een viertal andere bedrijven die hoogstwaarschijnlijk door mkz zijn getroffen. Deze liggen in Oene, Oosterwolde (beide Gelderland), Maren-Kessel en Herpen (beiden Noord-Brabant). Er wordt eerst overgegaan tot noodenting vanwege het gebrek aan destructiecapaciteit.

Minister Brinkhorst, die het nieuws vanmorgen om 11.00 uur in een kameroverleg bekendmaakte, sprak van „een grote slag.” De bewindsman sprak zijn medeleven uit richting boeren en alle andere betrokkenen. Het gesloten bedrijf in Olst heeft zestig runderen en twintig schapen.

De minister kondigde meteen een algemeen vervoersverbod af voor geheel Nederland voor evenhoevigen, paarden en pluimvee. Ook mest mag nergens meer vervoerd worden. In een straal van 10 kilometer rond de vijf bedrijven mag evenmin melk getransporteerd worden, tenzij dit om welzijnsredenen noodzakelijk is. De import van vee is geheel stilgelegd. Alle grote evenementen zijn afgelast.

Op de veehouderij in Olst heeft de veterinaire dienst van de overheid bij een aantal runderen vanmorgen de onmiskenbare tekenen van mkz vastgesteld, zoals hoge koorts, blaasjes, speeksel aan de bek en aantasting van de poten. Officiële tests vielen ook positief uit.

Gesloten bedrijf
Juist omdat het bedrijf in Olst een zogenaamd gesloten bedrijf is, waar in het jaar 2001 geen vreemd vee is aangevoerd en de laatste weken ook geen dieren zijn afgevoerd, concludeerde Brinkhorst vanmorgen „dat het virus dus echt in Nederland circuleert.” De minister is er nu min of meer zeker van dat ook in Oene en de andere verdachte bedrijven werkelijk sprake is van mkz.

Mogelijk is het virus van Oene overgewaaid naar Olst of is het door een personencontact overgebracht. Waar de besmetting op het boerderij in Oene, die eind vorige week is geruimd, vandaan komt, is niet bekend. Op de boerderij waren vorige week 545 geiten aanwezig, die ter plekke waren gefokt. De kalveren zijn op 24 februari uit Ierland geïmporteerd. Gezien de incubatietijd lijkt het niet waarschijnlijk dat het virus uit Ierland komt.

Een drietal andere bedrijven heeft de laatste tijd contact gehad met het bedrijf in Oene. Op één daarvan, een boerderij in Oosterwolde, zijn vandaag de 329 aanwezige runderen afgevoerd naar een destructiebedrijf, evenals 64 geiten en 36 schapen.

De andere twee contactbedrijven zijn al eerder geruimd, omdat zij contact hadden gehad met verdachte Franse bedrijven. Het gaat om een handelaar en een slachthuis in de Brabantse plaatsen Maren-Kessel en Herpen.

Voorzitter Doornbos van de boerenorganisatie LTO-Nederland waarschuwde gisteren voor paniek. Zijn organisatie heeft in Den Haag een crisiscentrum ingericht, dat samen met centra in de regio's boeren en andere belanghebbenden van informatie moet voorzien. LTO staat achter de maatregelen van Brinkhorst. Dat geldt ook de Europese Commissie.

In de Tweede Kamer, die vanmorgen met de minister over diens aanpak sprak, klonken gisteren nog zeer kritische geluiden. Volgens PvdA, CDA en GroenLinks heeft de minister maandagmorgen vroeg het sein te snel op groen gezet voor een versoepeling van het vervoersverbod. Gisteravond moest Brinkhorst dat immers weer intrekken. Vanmorgen moest hij het nog aanzienlijk verscherpen.

Oorlogsscenario
Nu mkz met zekerheid in Nederland is vastgesteld, treedt in de woorden van Brinkhorst „een oorlogsscenario” in werking. Behalve een streng vervoersverbod, wordt ons land in gebieden opgedeeld. In het uiterste geval kan wellicht noodvaccinatie worden toegepast.

Zie ook:
EU versoepelt mkz-maatregelen tegen Frankrijk

„Volle stal vroeg om oplossing”

Grote verslagenheid in veehouderij

Grote slachterij in Epe vraagt corridor