Voorpagina | 31 mei 2000 |
Overname kost 1,7 miljard; ruim 100 banen weg Baan in handen van |
|
Met verschillende (groot)aandeelhouders heeft Invensys al overeenstemming bereikt over de verkoop van hun belang. Ook het management van de Veluwse automatiseerder ziet de deal zitten. Er is zes weken onderhandeld. Invensys biedt 2,85 euro per aandeel, zo werd vanmorgen bekend. De Britten betalen in totaal ruim 760 miljoen euro (1,68 miljard gulden) voor Baan.
|
Invensys is in 1999 ontstaan uit een fusie tussen de Britse elektronicaondernemingen BTR en Siebe. Invensys denkt Baan binnen een jaar uit de verliezen te helpen. Om dat te bewerkstelligen is het bedrijf van plan een rigoureuze reorganisatie door te voeren. De kosten moeten per kwartaal met zo'n 63 miljoen euro worden teruggebracht. De Britten trekken 400 miljoen dollar (bijna 1 miljard gulden) uit voor de reorganisatie. Invensys is van plan Baan deels zelfstandig te laten opereren. De naam Baan wordt gehandhaafd.
In Nederland worden 100 tot 200 banen bij Baan geschrapt, zo heeft Invensys-topman A. Yurko vanmorgen meegedeeld. Bij de hele automatiseringspoot van Invensys zal een reorganisatie plaatsvinden. Dat zal al met al ongeveer duizend banen gaan kosten, inclusief de Baan-ontslagen. Er werken straks zo'n 12.000 mensen bij de nieuw op te richten divisie ISS, waarvan Baan 4300 man inbrengt. Bij Invensys werken 90.000 mensen en het bedrijf is actief in veertig landen.
Volgens Yurko is het bij Baan fout gegaan doordat het bedrijf te snel wilde expanderen. Er is te veel geld gestoken in uitbreiding. Baan wilde te snel een global player worden. Vervolgens moest er gereorganiseerd worden en moest het opeens te veel snijden.
RMU-onderhandelaar Chris Baggerman is blij dat er een eind is gekomen aan een periode vol onzekerheden. Vooral voor het personeel gloort er licht aan het einde van de tunnel nu een faillissementsscenario van tafel is. De vakorganisatie wil de ogen niet sluiten voor de aangekondigde reorganisatie. De kosten zijn al te lang hoger dan de inkomsten. Dat er gesneden gaat worden in het personeelsbestand is dan ook onontkoombaar, denkt Baggerman. Maar volgens ons moet het zonder gedwongen ontslagen kunnen. Ook FNV Bondgenoten is die mening toegedaan. Als er mensen weggaan, moet het gaan van werk naar werk, verklaart bestuurder J. Veenhuizen.
Analisten reageerden verdeeld op de overname. De koers van het aandeel Baan spoot vanmorgen kort na opening van de Amsterdamse effectenbeurs omhoog. Beleggers betaalden 3,35 euro voor een stuk, een winst van 28 procent. Die koers ligt fors boven de 2,85 euro die Invensys biedt. Rond elf uur zakte het aandeel terug naar 3,02 euro.
Doek valt voor vroegere beurslieveling Baan
VEB vindt bod Invensys acceptabel