Economie25 juni 2001

„Gelukkig kan de overall weer aan”

Door H. de Boer
VAASSEN – Op de kop af vijf weken staan de stallen van boer Albert Groothedde in Vaassen leeg. Vanmiddag was het gedaan met de rust. Een veetransporteur bracht 33 melkkoeien en 28 stuks jongvee. De veehouder en zijn vrouw Josien zijn er blij mee. „Een boer zonder koeien, da's maar niks. Gelukkig kan vanavond de overall weer aan.”

Met ingang van afgelopen middernacht heet Nederland mkz-vrij te zijn. Alle beperkende maatregelen zijn van de baan, ook in ”Groot-Oene”, zoals de inmiddels beruchte driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle bekendstaat. De meeste weilanden liggen er nog stil en verlaten bij. „Het lijkt wel winter”, zegt Groothedde. De protestborden tegen het ruimen van gezond vee zijn verdwenen. Hier en daar wappert nog een zwarte vlag. Halfstok.

Dramatische periode
Het gebied, waar uiteindelijk het gros van de mkz-gevallen werd geregistreerd, sluit een dramatische periode af. Voor Albert (31) en Josien (22) Groothedde is dat een opluchting. De verdachte status van hun bedrijf werd afgelopen donderdag opgeheven, zo blijkt uit een brief van de RVV. „Toen heb ik direct de veehandelaar gebeld”, aldus Albert. „Laat maar komen dat vee.”

Samen met zijn vader (64) runt hij een melk- en kuikenbedrijf. Het rundvee –dertig koeien en het jongvee– werd vijf weken geleden opgehaald en vernietigd. „Dat was behoorlijk slikken”, weet de jonge boer. „Al verliep de ruiming netjes. Dat moet ik ook zeggen.” Op het prikbord in de keuken hangen zo'n tien foto's van het geruimde vee. Als stille getuigen.

Een boer zonder koeien, dat is eigenlijk geen boer. „Normaal werk ik drie dagen bij een loonwerker, daar kon ik nu zo vaak aan de slag als ik wilde.” Toch was het niet zoals anders. Josien: „Vooral op zondag. Je wordt er gewoon sloom van op deze manier. We zijn gewend om dan te melken.”

Albert en Josien kregen vandaag vee van een boer uit Friesland, die er vanwege ziekte mee stopt. „Ik heb die dieren vantevoren niet eens gezien”, aldus Albert. Hij weet dat het zwartbonte dieren zijn. „Ze stonden in een grupstal en hebben horens.” Om die reden verwijderde hij het voerhek in zijn doorloopstal. „Anders krijgen we problemen. 't Zal even wennen zijn, maar dat komt wel goed.”

Groothedde vertrouwt wat dat betreft op zijn veehandelaar, Bennie Bouwhuis. „Daar doe ik vaker naar tevredenheid zaken mee. Op papier geven de nieuwe koeien 1500 liter melk per jaar meer dan de geruimde koeien. Dus als ze hier wat minder geven vanwege de nieuwe omgeving, zit ik nog goed.”

Gisteren was de spanning al merkbaar bij het boerenechtpaar. Albert, met een knik richting weiland: „Ik dacht: Morgen lopen ze daar.” Josien: „Je kon er vannacht slecht van slapen.” Hij: „Je hoeft niet alles te vertellen.” Om 9.00 uur belt de transporteur. De beesten komen wat later. „Niks aan te doen.”

De boer is blij dat de mkz-periode achter de rug is. Over het gevoerde beleid van minister Brinkhorst van Landbouw is hij duidelijk. „Het ruimen op deze schaal was zelfs in dit gebied niet nodig geweest. Er zijn boeren in de driehoek die zeven tot acht kilometer van mkz-bedrijven afzitten. Moet je die dieren ruimen?”

Groothedde hoopt niet weer een uitbraak van mkz mee te maken. „Maar als het gebeurt, verwacht ik niet dat het afmaken van vee weer zo gemakkelijk gebeurt als nu. Dat zullen de boeren hier nooit toestaan. Ik had deze keer al het gevoel mijn dieren te moeten verdedigen. Maar ja, de overheid is uiteindelijk toch machtiger, zo blijkt maar weer.”

Geen kritiekpunten
Financieel moet het boerenechtpaar nog afwachten of alles goed komt. „De taxatie is goed verlopen. De Algemene Inspectiedienst (AID) had geen kritiekpunten, dus zullen we niet gekort worden. Maar de schadevergoeding is nog steeds niet binnen, zelfs geen deel. Ik vind dat niet netjes. Als ik iets koop, moet ik ook direct afrekenen.” Vanavond gaat de overall weer aan. Groothedde heeft er echt zin in. Zijn vrouw ook. „Ik ga weer helpen melken. Zeker weten.”

Zie ook:
Vier maanden in de greep van mkz

„Britten ruimden onnodig 2 miljoen gezonde dieren”

Industrie ziet brood in nepvlees

Commentaar

Dossier mkz-crisis