Industrie ziet brood in nepvleesRIJSWIJK Varkenspest, bse en mkz hebben ertoe geleid dat steeds meer Europese consumenten hun buik vol hebben van vlees. In ons land steeg in de voorbije jaren de consumptie van vegetarische vleesproducten met tientallen procenten. De industrie ziet er brood in, maar de maag van de klant protesteert. Een Nederlands patent en wat steun van de overheid moeten hierin verbetering brengen. De vleesvervangers in vegetarische maaltijden zijn gebaseerd op soja, maar de smaak laat te wensen over en de vezelstructuur lijkt niet op echt vlees. De onderneming Cosun, die ingrediënten maakt voor voeding, wil de consument te lijf gaan met vlees dat is gebaseerd op een mengsel van plantaardige eiwitten en gelatines en waaraan de smaak wordt toegevoegd. Bij de ontwikkeling van dit nieuwe product wordt samengewerkt met een Zwitserse onderneming en een Ierse supermarktketen. Het gaat om een van de honderden internationale technologieprojecten en projectjes, waaraan Europese ministers volgende week in Madrid tijdens de jaarlijkse Eureka-conferentie hun goedkeuring zullen geven. Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij 41 van die projecten. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken geeft daarvoor in totaal zo'n 25 miljoen gulden aan subsidie. |