Binnenland6 maart 2001

Voûte (VVD) wil mensen meenemen in kenniseconomie

„Alle Nederlanders op internet”

Door P. Chr. van Olst
DEN HAAG – Alle Nederlanders moeten zo snel mogelijk gebruik gaan maken van moderne, klantvriendelijke informatie- en communicatietechnologie. Voor VVD-kamerlid H. Voûte-Droste is dat een belangrijk beleidsdoel. „ICT zal ons leven veranderen zoals de boekdrukkunst, de stoommachine en de telefoon het leven hebben veranderd.”

W. Voute-Droste
„Wie leeft er nog zonder telefoon?” vraagt Voûte. Het blijkt een retorische vraag. „De telefoon heeft ons zo veel mogelijkheden gegeven dat we er allemaal gebruik van zijn gaan maken. Kijk alleen maar naar de alarmnummers van politie, brandweer en ambulance.”

Zo moet het volgens Voûte met internet en nieuwe media ook gaan. „De gebruiksvriendelijkheid van het medium moet mensen overtuigen van het belang om er ook gebruik van te gaan maken. Je hoeft straks niet meer in de rij te staan om een klacht in te dienen als je huisvuil niet is opgehaald. Het gemeentelijk loket moet blijven, maar we moeten mensen wel veel meer mogelijkheden bieden om zaken elektronisch af te handelen.”

Als liberaal is Voûte tegen elke vorm van dwang. Mensen die niet van internet gebruik willen maken, moeten die vrijheid houden. Maar de „toegevoegde waarde” van de nieuwe media zal het ze knap moeilijk maken, voorspelt de VVD-politica. „Oudere mensen gaan vanzelf het nut inzien van het bij zich dragen van een kastje met een alarmknop. Als ze die knop gebruiken, komt er meteen hulp en kan via camera's alvast worden bekeken wat er aan de hand is.”

Voûte voorziet een toenemende integratie van de computer met telefoon en televisie. „Nu heb je de muis nog nodig, straks kun je de computer sturen door het scherm aan te raken. Het wordt nog veel makkelijker om je boodschappen via internet te doen. Er zullen altijd mensen blijven die gewoon naar de winkel willen, maar het elektronisch shoppen zal veel gangbaarder worden dan het nu is.”

Kenniseconomie
Voûte, die niet alleen woordvoerster ICT-beleid, maar ook woordvoerster economische zaken is, benadrukt vooral het grote belang van de nieuwe media voor de economie. „We gaan toe naar een kenniseconomie. Kennis is macht en kracht. Daarom is het zo belangrijk dat alle Nederlanders leren om te gaan met de nieuwe media.”

Vorig jaar ontving Voûte de zogenaamde Baanjagerprijs voor haar inspanningen op dit terrein. Die maakten het mogelijk dat diverse gemeenten gingen samenwerken met het bedrijf Nedwerk om WAO'ers en werklozen via de computer aan een baan te helpen. Van alle mensen die een computer kregen en zich verplichtten tot een cursus, kreeg uiteindelijk 60 procent een nieuwe baan.

De 50.000 gulden die aan de prijs verbonden is, stak Voûte weer in het project. Ze is overtuigd van het belang van dat soort beleid. „Het CPB heeft berekend dat momenteel 5 procent van onze economie is gerelateerd aan ICT. Maar dat kleine deel draagt nu al voor een kwart bij aan onze economische groei.”

Twintig e-mailtjes
Zelf gebruikt Voûte de nieuwe media „bij alles.” Haar medewerker houdt via de computer haar elektronische agenda bij, waardoor ze aan scherpe tijdsplanning kan doen. Haar post handelt ze voor het grootste deel elektronisch af, door per dag zo'n twintig e-mailtjes te versturen. Bovendien is ze een van de weinige kamerleden die een eigen homepage op internet beheren.

Hoewel een hoogleraar enkele maanden geleden op een VVD-bijeenkomst de afschaffing van de nationale overheid als gevolg van alle moderne technologie voorspelde, gelooft Voûte zonder meer in het voortbestaan van politiek Den Haag. Wel vindt ze dat de overheid meer elektronisch moet gaan doen. Volgens een regeringsnotitie moet binnen afzienbare tijd 25 procent van alle overheidshandelingen via internet geschieden, van Voûte mag het gerust 35 procent zijn.

Zal internet de samenleving van deze eeuw meer veranderen dan de wasmachine de samenleving van de vorige eeuw?
„Dat geloof ik niet. De wasmachine heeft de emancipatie van de vrouw mogelijk gemaakt. Ik kan mij nog herinneren dat mijn grootmoeder iedere maandag de hele dag waste en op dinsdag de hele dag streek. Dat waren al twee dagen waarop ze niet buitenshuis kon werken. Internet zal onze samenleving veranderen, maar we moeten de grote invloed van de wasmachine zeker niet geringschatten.”

Dit is het derde artikel in een serie over politiek en internet.

Beoordeling www.vvd.nl

Eerdere berichtgeving:
„Internet zal niets verdrijven”

Politiek Den Haag gaat digitaal