Politiek

Adema: Landbouw is zich zeer bewust van opgaven

De nieuwe minister van Landbouw, Piet Adema, heeft in zijn eerste weken de indruk gekregen dat de landbouwsector zich „zeer bewust is van de opgaven” voor de komende jaren.

Redactie politiek
21 October 2022 11:37
Landbouwminister Piet Adema. beeld ANP, Bart Maat
Landbouwminister Piet Adema. beeld ANP, Bart Maat

„Ik heb gezien dat veel boeren op een innovatieve wijze bezig zijn met de transitie naar kringlooplandbouw”, zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Volgens Adema hebben boeren behoefte aan „duidelijkheid, richting en zekerheid.”

Voor de minister van de ChristenUnie is „het verdienmodel van boeren leidend.” Hij benadrukt dat de landbouw in Nederland toekomst heeft, maar voor „enorme uitdagingen” staat op het gebied van klimaat, stikstof en „dierwaardigheid.” Dat geldt overigens ook voor andere sectoren, voegde hij eraan toe.

Adema zegt dat hij al veel jonge boeren ontmoet die „gemotiveerd zijn” om met een duurzamere landbouw aan de slag te gaan. „Die maken diepe indruk op mij. Zij zijn bereid de transitie aan te gaan.”

Het kabinet hoopt met een veelomvattend landbouwakkoord rust te brengen in de sector. Recent adviseerde Johan Remkes, die gesprekken over stikstof leidde, zo’n akkoord. Daarover wordt overigens al langer gesproken. Zo werd in 2020 een motie van Roelof Bisschop (SGP) voor een zo’n akkoord aangenomen.

Adema wil bij het akkoord niet alleen boeren, maar de hele keten betrekken. Daaronder vallen bijvoorbeeld supermarkten en veevoederbedrijven. „De keten moet gaan leveren.” Als het akkoord te weinig oplevert in dat opzicht, zegt hij juridische dwang „niet te schuwen.”

Adema verzekerde dat er geen sprake zal zijn van vooruitschuiven. In november komt hij met een brief over de toekomst van de landbouw.

Eerder in het debat zei coalitiepartij D66 dat er bij het akkoord wel „een stok achter de deur” moet zitten. Adema „moet het ook wettelijk regelen, want er moet een gelijk speelveld zijn”, aldus De Groot, die vindt dat het landbouwbeleid „buitengewoon slecht” draait. Over het werk van stikstofminister Christianne van der Wal is hij wel te spreken.

Aanvaring

De Groot kwam tijdens het debat in aanvaring met Caroline van der Plas (BBB) van. Zij zou „alles bij het oude” willen houden, wat volgens D66 zal leiden tot een „halvering van het aantal boeren” in de komende tien jaar. Van der Plas de bewering dat BBB alles wil laten zoals het is „pertinent onjuist.” Ze herinnerde De Groot eraan dat Remkes ook heeft gewaarschuwd tegen „onnodige polarisering.” Van der Plas zei nog geen boer gesproken te hebben die zegt niets te willen doen. Volgens haar hebben agrariërs wel juridische ruimte nodig om stappen te zetten.

Bisschop vroeg De Groot of hij „in staat is tot zelfreflectie.” Met eerdere pleidooien voor halvering van de veestapel koos hij volgens Bisschop „een keiharde destructieve positie” tegenover de sector. De D66’er antwoordde dat het ook in het belang van de boeren zelf is om het landbouwsysteem aan te passen. Dat heeft „geen toekomst” volgens hem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer