Wat zijn de mogelijkheden als ik de warmte wil binnenhouden en tegelijk wil ventileren?
Nu het stookseizoen is aangebroken willen we de warmte zo veel mogelijk binnenhouden. Ik zoek daarom een oplossing die de juiste balans vormt tussen ventileren en een gezond binnenklimaat.
Voor de één kan een gezond binnenklimaat heel anders worden ervaren dan voor een ander. Dat kan te maken hebben met een allergie, astma of hoog gevoeligheid. Er zijn mensen die bewust niet kiezen voor bepaalde soorten vloerbedekking, omdat ze het daarvan benauwd krijgen. Een ander kan om dezelfde reden weer niet tegen huisdieren. Geuren en gassen die vrijkomen bij roken, koken, haardvuur, lijmlucht in vloerbedekking, verf en schoonmaakmiddelen, kunnen mensen last bezorgen.
Dan is er ook nog fijnstof, een verzamelnaam voor stofdeeltjes in de lucht, als gevolg van verkeer, verbrandingsgassen van de industrie en verwarming van gebouwen. De gemiddelde Nederlander wordt in gebouwen in 90 procent van de gevallen blootgesteld aan fijnstof, vooral in woningen. Bij koken, vooral op gas, stijgt de hoeveelheid fijnstof nog eens extra. Fijnstof wordt onderverdeeld in categorieën variërend van 0 tot 500. De specificaties van luchtreinigers geven dit aan met een waarde, bijvoorbeeld reiniging van fijnstof van PM2,5 en PM10. Dit zijn deeltjes van 2,5 tot 10 duizendste millimeter. Hoe lager de laagste waarde is, hoe beter de filtering.
De coronacrisis heeft de belangstelling voor een gezond binnenklimaat vergroot. De meeste besmettingen vinden binnen plaats en dan met name in ruimtes waar de lucht niet voldoende wordt ververst en gezuiverd. Scholen hebben inmiddels massaal geïnvesteerd in CO2-meters. De CO2-niveaus in de buitenlucht liggen gemiddeld rond de 400 ppm. Oftewel: 400 deeltjes CO₂ op een miljoen deeltjes lucht.
Als de gemeten waarde binnen minder is dan 800 ppm wordt dat gezien als een binnenklimaat waarin mensen nog goed kunnen functioneren. Gaat de waarde richting 1200 tot 1400, dan treedt er concentratieverlies op en is het tijd om te ventileren. Daarboven is het code rood en kan je maar beter buiten een frisse neus gaan halen.
In veel oudere (te)huizen, scholen en kantoren is de aanvoer van buitenlucht niet in orde, of het ventilatiesysteem voldoet niet. Het kan zelfs voorkomen dat virusdeeltjes worden rondgepompt of zich ophopen. Het aanbrengen of vervangen van een ventilatiesysteem is vaak een kostbare en tijdrovende klus.
Een snelle oplossing is een verplaatsbare luchtreiniger die voorzien is van sensoren en een CO₂-meter. Een voorbeeld van een luchtreiniger die dit doet is nonVirair. Dit apparaat is voorzien van diverse filters met geurfiltertechnologie. De plasmacel zorgt voor het doden van virusdeeltjes. Stofdeeltjes van 0,3 micrometer of meer worden afgevangen. Een goed zichtbare verlichte ring op het apparaat geeft in groen, oranje of rood aan hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. De CO₂-waarden kunnen op het display worden afgelezen. Met een luchtreiniger kan energie worden bespaard, omdat de lucht continu gezuiverd en ontgeurd wordt en met een kleur wordt aangegeven wanneer het echt nodig is om te ventileren.
De auteur is energieadviseur.