Koninklijk HuisOverlijden koningin Elizabeth

Minuut stilte voor Elizabeth bij Airborne herdenkingen

Bij de Airborne herdenkingen in de gemeenten Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe wordt deze dagen een minuut stilte gehouden voor koningin Elizabeth.

Riekelt Pasterkamp
16 September 2022 14:58
Boven de Ginkelse Heide zullen zaterdag Britse militairen springen. beeld Getty Images
Boven de Ginkelse Heide zullen zaterdag Britse militairen springen. beeld Getty Images

Bovendien krijgt de vlaggenceremonie een ander karakter. De vlaggen van alle landen blijven halfstok. Dat heeft de stichting Airborne Herdenkingen bekendgemaakt. De organisatie volgt hiermee het Britse rouwprotocol. Normaliter hangen de vlaggen aan het begin van de herdenkingen halfstok en worden ze gehesen bij het spelen van de volksliederen van de landen die in 1944 betrokken waren bij Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem, die onderdeel uitmaakte van Market Garden.

Thuisland

Waarschijnlijk zijn er enkele Britse veteranen bij de herdenkingen. Veel Engelse militairen kunnen niet. Ze worden in hun thuisland ingezet bij de plechtigheden rond de begrafenis van koningin Elizabeth. Wel zal het Parachute Regiment, dat de Britse luchtlandingstroepen vertegenwoordigt die tijdens Operatie Market Garden ten westen van Arnhem landden, aanwezig zijn. Volgens majoor Maarten Grendel, woordvoerder van de Luchtmobiele Brigade, springen er zaterdag veertig Britten boven de Ginkelse Heide. Ze doen mee aan de internationale parachutisten-
oefening ”Falcon Leap”.

Drie jaar geleden, bij de 75e herdenking van de Slag om Arnhem, was de Britse kroonprins (en nu koning) Charles aanwezig. Bij de 50e herdenking in 1994 maakte Charles zelfs een parachutesprong boven de Ginkelse Heide. Hij werd toen op de grond begroet door prins Bernhard.

In 2019 opende prins Charles de gerestaureerde toren van de Eusebiuskerk in Arnhem, die bij de Slag om Arnhem zo zwaar werd beschadigd dat hij later instortte. Ook was hij te gast bij de Poolse herdenking in Driel. Dat was bijzonder omdat tot dan toe nog nooit een lid van het Britse koningshuis of de Britse regering de inzet van Poolse militairen bij de Slag om Arnhem eerde. De Polen kregen in september 1944 de opdracht om Britten te ontzetten die de Rijnbrug bij Arnhem moesten veroveren. De Britten waren na vier dagen vechten teruggedrongen bij Oosterbeek. Duizend man Poolse troepen werd op 21 september gedropt aan de overkant van de rivier, bij Driel. Het lukte de Polen niet contact te maken met de Britten.

Abide with me

De Britten nemen naar de Airborne Herdenkingen altijd een legerpredikant mee die op de heide een toespraak houdt. In 2019 haalde predikant Anthony Wilson van het 4th Battalion The Parachute Regiment een verre voorganger van hem aan die in 1944 gewond in een hospitaal in Arnhem terechtkwam en daar het lied ”Abide with me” zong. Andere gewonden zongen mee. Wilson: „Luister in gedachten naar deze mannen als u zelf in moeilijkheden zit of het even niet meer weet. Blijf bij mij, Heer’.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer