Zes op de tien zorgmedewerkers onder de 35 jaar overweegt zijn baan in loondienst op te zeggen en als zelfstandige aan de slag te gaan. Wat merken christelijke organisaties van de trend van vast naar flex?
Meer zeggenschap over werkdagen- en tijden, een betere balans tussen werk en privé en een hoger salaris. Dat zijn de belangrijkste redenen voor zorgmedewerkers om een zzp-bestaan te verkiezen boven een vast dienstverband, liet een peiling van vakbond FNV woensdag zien. Zorgorganisaties zien de groeiende populariteit met lede ogen aan.
„Wij zijn niet gecharmeerd van zzp’ers”, zegt bestuursvoorzitter Teunis Stoop van Cedrah bijvoorbeeld. „Ze kosten ons veel geld en profiteren toch van de zelfstandigenaftrek, terwijl ze in de praktijk vaak maar één werkgever hebben.” In de woonzorgcentra van Cedrah lopen niet of nauwelijks zzp’ers rond. Als het rooster niet vol komt, doet de organisatie liever een beroep op uitzendkrachten dan op zzp’ers. „Juist ook om te voorkomen dat eigen personeel ontslag neemt en zich vervolgens als zelfstandige laat inhuren.”
Bij gehandicaptenzorgorganisatie Adullam komt het incidenteel voor dat mensen hun vaste dienstverband opzeggen en als zelfstandige terugkomen. „Wij staan daar niet om te juichen”, zegt HR-manager Janneke Duerink. „Voor onze cliënten is het heel belangrijk dat zij een stabiele relatie opbouwen met medewerkers. Voor een goede hechting hebben we dus het liefst personeel in vaste dienst.”
Daarnaast zijn zzp’ers duur: ze kosten gemiddeld genomen anderhalf keer zoveel als een kracht met een vast contract. Dat komt bijvoorbeeld doordat een werkgever btw moet betalen over het uurloon van inhuurkrachten.
Flexpool
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland moet vaker dan voorheen een beroep doen op zzp’ers. Vooral als het gaat om specialistische functies en om verpleegkundigen voor de corona-afdeling tijdens een besmettingspiek. Het ziekenhuis ziet niet vaak medewerkers vertrekken om als zzp’er te starten. „Mensen zijn loyaal”, zegt woordvoerder Bianca Benard. „Voor velen in de regio is het Van Weel-Bethesda echt óns ziekenhuis.”
CuraMare, een organisatie die thuiszorg en ouderenzorg biedt op Goeree-Overflakkee, speelt in op de behoefte aan meer flexibiliteit om te voorkomen dat medewerkers verdergaan als zzp’er. Vorig jaar werd een flexpool opgericht met mensen die wel in dienst zijn, maar zelf bepalen wanneer ze inzetbaar zijn. Deze flexwerkers tekenen zelf in voor diensten. De animo is groot: inmiddels werken zo’n 500 van de 1700 medewerkers in de pool.
„Veel mensen willen zeggenschap over wanneer ze werken, omdat ze bijvoorbeeld worstelen met de combinatie werk en privé”, legt Bernard, ook zegsvrouw van CuraMare, uit. Zo zijn er dames die hun werk graag willen afstemmen op hun man die in de vaart zit en bijvoorbeeld om de week weg is. „In een vast rooster is het lastig om met zulke wensen rekening te houden.” Met de flexpool bereikt CuraMare zowel een groep die anders thuiszit als medewerkers die anders misschien zouden weggaan.
Dagopening
„Tegen het geld dat een zzp-bestaan oplevert kunnen wij niet op”, stelt Stoop van Cedrah. Wel probeert hij te voorkomen dat medewerkers vertrekken door „een supergoede werkgever te zijn en zo veel mogelijk flexibiliteit te bieden. Al kun je natuurlijk niet eindeloos tegemoetkomen aan roosterwensen, want de diensten moeten wel ingevuld worden, ook in de zomervakantie.” In die periode is de situatie op locaties in Zuid-Holland soms nijpend.
Soms moet Cedrah noodgedwongen een beroep doen op mensen zonder christelijke achtergrond. „Cruciaal is dat zo’n inhuurkracht onze identiteit respecteert en zich houdt aan leefregels over bijvoorbeeld taalgebruik en kleding.”
Bij Adullam is de bezetting vooral krap in de intensieve begeleiding en zorg. Bij ziekte of onverwachte uitval ontkomt de organisatie er „helaas” ook niet altijd aan om soms mensen van buiten de eigen achterban in te zetten. „We maken met hen heldere afspraken over wat we verwachten, bijvoorbeeld als het gaat om dagopeningen.”