Onderzoek: Een op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten
Een op de acht mensen die besmet raken met corona houdt daar Long Covid aan over, wijst grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland uit. Met andere woorden: ze hebben langdurige klachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn.
Het onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet, is gedaan door onder meer het UMC Groningen en het Radboudumc. De onderzoekers analyseerden de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders, die regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid invulden.
Het onderzoek begon in maart 2020 toen de coronapandemie begon. De onderzoekers vergeleken de klachten van mensen die corona opliepen met de klachten die ze hadden voordat ze besmet raakten. Ook werden de klachten vergeleken met die van mensen die in dezelfde periode geen corona hadden.
Maatschappelijke kosten
Op die manier konden de onderzoekers rekening houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken, legt hoofdonderzoeker Judith Rosmalen van het UMCG uit. „Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden, of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar.”
Rosmalen wil nu de oorzaken van Long Covid verder onderzoeken. Dat wordt onder meer gedaan door de schildklierfunctie te meten, een inspanningstest af te nemen, en de functie van het autonome zenuwstelsel te bepalen bij de deelnemers van het onderzoek
Uit het vervolgonderzoek moet blijken in hoeverre mensen met langdurige Covid nog kunnen functioneren, bijvoorbeeld op hun werk. „We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren”, zegt de hoogleraar psychosomatiek. „Dit is relevante data voor beleid en voor betere zorg.” Met de gegevens worden vervolgtrajecten ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies.
In totaal zijn er sinds 2020 27 vragenlijsten verstuurd voor het onderzoek, die door zo’n 35.000 mensen werden gevuld. Alles bij elkaar zijn dit meer dan 900.000 vragenlijsten.