Politiek
Kabinet komt met voorstel voor bemiddelaar tussen kabinet en boeren

Het kabinet komt binnen een week met een voorstel voor een onafhankelijk bemiddelaar die het gesprek tussen het kabinet en de boeren weer op gang kan brengen.

Redactie politiek
1 July 2022 11:03
Caroline van der Plas (l.) van de BoerBurgerBeweging en premier Mark Rutte donderdagavond tijdens het debat over de boerenprotesten tegen de stikstofplannen. beeld ANP, Bart Maat
Caroline van der Plas (l.) van de BoerBurgerBeweging en premier Mark Rutte donderdagavond tijdens het debat over de boerenprotesten tegen de stikstofplannen. beeld ANP, Bart Maat

Dat zegde premier Rutte donderdagavond toe tijdens het debat over de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet. Daarbij nam Rutte zelf het woord bemiddelaar overigens niet in de mond. Meerdere fracties spraken zich in het debat uit voor de tussenkomst van een persoon van buitenaf. BBB-voorvrouw Van der Plas sprak over „een bemiddelaar tussen boeren en ministeries.” CDA-leider Heerma gebruikte de term „onafhankelijk voorzitter.”

PVV-leider Wilders en SGP’er Van der Staaij vinden dat bij eventuele gesprekken de kaders van de stikstofplannen moeten worden losgelaten, iets wat coalitiepartijen niet willen. „Belast je dat gesprek dan niet gelijk?” aldus Van der Staaij.

Rutte wil niet met de relschoppers praten, maar wel met de andere boeren. Ook zei hij niet te willen tornen aan de doelstellingen van de plannen.

De premier zei verder bereid te zijn te kijken hoe zijn eigen rol in de stikstofcrisis beter kan. Onder meer PvdA-leider Kuiken verweet hem te onzichtbaar te zijn, terwijl de „moedige minister” Van der Wal (Natuur en Stikstof) voor hem „de kastanjes uit het vuur haalde.” „Ik trek me dat aan”, zei de premier. Hij wil onder meer kijken hoe hij zelf het beleid actiever kan uitdragen. Tegelijkertijd spreekt hij tegen dat hij niet of te laat reageerde na incidenten.

Het kabinet gaat onderzoeken wat er mogelijk is om acties en demonstraties bij woningen van politici en bestuurders strafbaar te maken, aldus Rutte. Onder meer D66 en Partij voor de Dieren dringen hier op aan.

Ongeregeldheden

De afgelopen weken stonden boze boeren enkele keren op de stoep bij de woning van stikstofminister Van der Wal. Eerder deze week braken er ongeregeldheden uit en drongen de betogers bij haar huis door de politiebarricaden heen.

Justitieminister Yeşilgöz benadrukte dat er al veel middelen en mogelijkheden zijn om dit soort acties bij huizen van politici aan te pakken. Zo kan de burgemeester een noodverordening instellen bij het huis van een betrokkene, zoals ook is gebeurd bij de woning van Van der Wal. De politie kan mensen daar dan bijvoorbeeld preventief fouilleren of personen wegsturen die daar niets te zoeken hebben.

Volgens de minister is er nog meer mogelijk zoals bijvoorbeeld al bij voetbalrellen gebeurt. Daarvoor is een voetbalwet, maar de maatregelen hierin zijn niet voorbehouden aan voetbal. Zo kan de burgemeester met justitie en rechters op lokaal niveau al gebiedsverboden, contactverboden, groepsverboden en meldplichten opleggen. Dat kan ook preventief, aldus Yeşilgöz.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Stikstof

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer