Kerk & religie
Gevluchte houtsnijder uit Syrië maakt model van Keulse dom

Het eerste wat Fadel Alkhudr zag toen hij in 2015 uit de trein stapte in Keulen: de machtige gotische dom. En hij was op slag verliefd.

beeld AP, Martin Meissner
beeld AP, Martin Meissner

Gevlucht vanuit het Syrische Aleppo was Alkhudr een van de honderdduizenden die in Duitsland een goed heenkomen zochten. Veel liet hij achter en met weinig kwam hij: zijn familie kon pas twee jaar later overkomen en zijn houtsnijdersbedrijf was door de oorlog verwoest.

Wat hij wel meebracht, is vakmanschap. En het vijftig jaar oude gereedschap van zijn vader – ook houtsnijder van professie.

Zijn liefde voor de Keulse kathedraal en voor zijn vak verenigden zich en de 42-jarige Syriër zette zich tot monnikenwerk: het uitsnijden van een model van de domkerk.

Een bouwplan had hij niet, maar wel zijn mobiele telefoon. Tientallen rondjes om de kerk en honderden foto’s van het gebouw brachten hem de nodige informatie.

Meer dan twee jaar werkte Alkhudr aan zijn project, 5000 uur stond hij te snijden. Nu wordt het 2 meter hoge resultaat van zijn arbeid tentoongesteld in het bezoekerscentrum van de kathedraal.

Als het even kan, zoekt de kunstenaar dagelijks zijn werk even op. Want, zegt hij, „na al die jaren werk eraan is de kathedraal als een vriend voor me geworden. En als ik daar niet heen kan, voelt het alsof er iets mist.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer