Kerk & religie

Brood uitwerpen in De Peel

In de winkelstraat van Horst, een dorpje in natuurgebied De Peel, staat een evangelisatiekraam. Tussen boeken en folders staan uitgeschreven Bijbelteksten: „Jezus zegt: Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt.” En: „De Heere is mijn Herder.”

28 May 2022 13:29
Marcel de Roode en Pieter Anker (r.) voor het kerkgebouw in Horst. beeld RD, Anton Dommerholt
Marcel de Roode en Pieter Anker (r.) voor het kerkgebouw in Horst. beeld RD, Anton Dommerholt

Evangelist Marcel de Roode deelt folders uit aan het winkelend publiek: „Goedemorgen, mevrouw, mag ik u een folder aanbieden?” „Nee joh, daar heb ik niks mee.” „Meneer, mag ik u wat vragen?” „Nee, vandaag even niet.” „Maar, deze folder is echt belangrijk voor u. Geloof in de Heere Jezus.”

De Roode is voor drie dagen in de week werkzaam als evangelist in Horst. Wat doet hij daar? „Evangeliseren is luisteren, naar het verhaal van de ander, om te horen waar iemand mee zit, wie hij is, wat hem bezighoudt. Evangeliseren is verbinding leggen, contact met mensen maken, relaties opbouwen. Evangeliseren is brood uitwerpen op het water, en daarvan zegt Jezus dat we het vinden zullen na velen dagen.”

De Roode wordt vandaag geholpen door Pieter Anker, een gepensioneerde boer uit de omtrek van Horst. Je moet Anker niet vragen wat de vrucht van het folderwerk van deze morgen is. „Mensen redden? Nee, doen wij niet, kunnen we niet. Wij mogen het Woord verbreiden. En elke keer gebeuren er mooie dingen. Wij staan hier nooit voor niets.”

18293458.JPG
Kerkzaal. beeld RD, Anton Dommerholt

Om twaalf uur breken De Roode en Anker hun Bijbelkraam af. Met al hun spullen vertrekken ze naar het gebouwtje van de post. Op de grijze muur daar is een blauw bord bevestigd, met de tekst: ”Kapel De Schuilplaats”.

Koffieochtend

De Schuilplaats valt onder de verantwoordelijkheid van Stichting Evangelisatie Limburg. De stichting ontstond in 1985. Hervormde predikanten gingen in een café in Horst evangelisatieavonden beleggen en folders verspreiden. Sinds 1987 worden er op zondag kerkdiensten gehouden. Er is een Bijbelkring en jongerengesprekskring. De koffieochtend en kinderclub hebben vooral evangelisatie tot doel.

De Roode is in 2018 begonnen met koffieochtenden. „De eerste ochtend kwamen er negen bezoekers. Wat waren we blij. Daarna kwam er niemand. En weer niemand. En nog eens niemand. Toch geloofde ik dat we niet moesten opgeven. En opeens kwamen er weer vijf buurtbewoners. En die zijn blijven komen, en hebben anderen meegenomen. We hebben nu een vast groepje van zo’n tien bezoekers. Het groepsgesprek wordt zeer gewaardeerd, want we wisselen met respect voor elkaar eerlijk van gedachten. De betrokkenheid en het vertrouwen groeien, ook nu we elkaar onderling steeds beter leren kennen. De Bijbel ligt altijd in het midden op tafel. Vaak krijg ik gelegenheid de Bijbelse boodschap te verbinden aan een gespreksonderwerp uit het dagelijks leven. Daar zie ik vaak achteraf wonderlijk Gods leiding in.”

18293457.JPG
Open Bijbel. beeld RD, Anton Dommerholt

De bezoekers van De Schuilplaats zijn vooral afgehaakte rooms-katholieken. De Roode: „Veel mensen zijn hier teleurgesteld in de kerk. Ze zijn wantrouwend geworden. Ik mag hun vertellen Wie God voor hen wil zijn, Wie Jezus is. Wij staan niet op de markt om zieltjes te winnen voor de kerk, maar om het Evangelie te brengen.”

Donker verleden

Pieter Anker is van huis uit protestant. „Ik ben wel christelijk opgevoed, maar deed er later niets meer aan. Ik bad alleen nog maar: Heere, laat mij alstublieft m’n eigen gang gaan. En dat deed ik dan ook. Ik heb een donker verleden.”

Nee, meer wil Anker er niet over zeggen. Liever praat hij over wat de post in Horst in zijn leven heeft uitgewerkt. „Hier heb ik het Woord gevonden, en vrede, en de waarheid. Vroeger had ik angst, wanhoop, nu heb ik bij Hem rust mogen vinden.”

Evangeliseren is onze opdracht, zegt De Roode. „Soms is het moeilijk werk, dan durf ik bijna niet de straat op. Dan bid ik: „Heere, geef me moed.” Maar een andere keer loopt mijn mond over, om te vertellen Wie God is. Dan mag ik getuigen van Gods liefde. De liefde van God wordt zichtbaar aan het kruis. Dat is de verbindende schakel met deze rooms-katholieke mensen.”

Een vijfdelige serie over protestantse gemeenten in het overwegend rooms-katholieke Limburg. Dit is het laatste deel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer