Binnenlandschuurhobby

Genoeg ruimte voor een grote workshoptafel

In de schuur van Carine Zeeuw (23) uit Waddinxveen was zo veel ruimte over, dat ze bedacht dat ze er wel workshops in kon geven.

Geertje Bikker-Otten
6 May 2022 20:57
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

„Ons huis was voor wij het kochten een kantoorpand. Mijn man, Jan, heeft het zelf verbouwd tot woning. Dat was een ingrijpende klus, waarbij er uiteindelijk maar één muur op dezelfde plaats is blijven staan. Maar goed: omdat het eerder een kantoor was, stond er geen schuur naast of achter. Dat was dus, toen het huis drie jaar geleden af was, de volgende stap.

De schuur is gebouwd door een zwager, met hulp van een collega en mijn man. Hij staat naast ons huis en is vanaf de straat te bereiken. We kozen voor een wat royaler formaat, omdat extra opslagruimte altijd handig is. Al is de schuur met 27 vierkante meter ook weer niet echt groot. Ik zeg zelf trouwens altijd: ’t schuurtje. Dat is ook de naam van mijn workshopruimte geworden.

Naar zolder

Van het opslaan van extra materiaal blijkt in de praktijk niets te komen. Volgepakt is het er ook zeker niet: ik heb eerder de neiging om overbodige spullen naar de zolder te verhuizen. Er staat een kastenwand, we bewaren er het tuingereedschap en de grasmaaier en we stallen er onze fietsen. Verder doen we niet veel met onze schuur. We gebruiken hem niet als plek om te knutselen of om met vrienden af te spreken, al zou de ruimte daar best geschikt voor zijn. Er was best nog wat ruimte over. Ik dacht: met wat schuiven is er plaats genoeg voor een grote tafel. Wat als ik er nu eens workshops ga geven?

Dat idee heb ik natuurlijk eerst wel even met m’n man besproken, want de schuur is in principe zijn terrein. Het huishouden doe ik. De tuin en de schuur zijn voor zijn rekening. Maar hij vond het eigenlijk meteen prima.

Enthousiaste reacties

Ik peilde via Instagram of er belangstelling is voor wat mij voor ogen stond. En ik kreeg direct een aantal enthousiaste reacties. Vervolgens ben ik mijn plannen verder uit gaan werken. Want wat voor soort workshops zouden dat dan moeten zijn? Ik dacht aan zelf bonbons maken. Dat heb ik van mijn opa geleerd, die dat zelf al een tijd als hobby heeft. Samen met hem heb ik ook het materiaal aangeschaft om zo’n workshop te geven. Bijvoorbeeld als activiteit voor een vrijgezellenfeest of voor een groep zussen.

Maar er blijkt dus vooral veel belangstelling te zijn voor kinderfeestjes. Veel ouders zien er best tegenop om dat zelf te organiseren, heb ik ontdekt. Ik werk zelf in het onderwijs. Als ik een paar kinderen om me heen heb, vind ik het juist altijd leuk om er een feestje van te maken, bijvoorbeeld door samen te gaan knutselen. Eén en één is twee: het leek me wel wat om moeders te helpen die er tegenaan hikken om zo’n feestje zelf op poten te zetten.

Schotten

In de schuur hoefde niet eens erg veel te worden aangepast om er een workshopruimte van te maken. We hebben een paar schotten gemaakt die ik voor de kastenwand kan zetten. De losse tuinspullen en de fietsen zetten we ergens anders neer als ik de workshopruimte netjes maak. Ik heb wat spullen aangeschaft om de ruimte aan te kleden en gezellig te maken. En een grote tafel, met genoeg ruimte voor twaalf stoelen.

De schuur is het grootste deel van de tijd gewoon onze schuur. Als er geen workshop in de agenda staat, rijdt m’n man er gewoon de vieze grasmaaimachine naar binnen. Een dag voor de workshop ga ik poetsen en zorg ik dat alles spic en span is. Als het koud is, zet ik van tevoren een tijdje een bouwkachel aan.

De eerste workshops die ik dit voorjaar gaf, waren kinderfeestjes. Wie weet komen die bonbonworkshops binnenkort ook van de grond: ik ben nog maar net begonnen, het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Eigenlijk heb ik geen idee hoe het verder gaat lopen.”

Meer over
Schuur hobby

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer