Binnenland
Kamer wil snel meer geld voor Defensie

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er deze kabinetsperiode meer geld naar Defensie gaat. De extra investering is nodig vanwege de Russische invasie in Oekraïne. De Kamer steunt het beleid van het kabinet om Oekraïne te steunen en Rusland te straffen.

ANP

Een motie van D66’er Sjoerdsma vraagt het kabinet „naar manieren te zoeken om nog deze kabinetsperiode structureel extra te investeren in Defensie, zonder dat dit ten koste gaat van andere investeringen”. De motie kreeg steun van VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, JA21, Volt, SGP en Omtzigt.

Minister Kajsa Ollongren van Defensie zei in een debat maandag over de oorlog in Oekraïne dat ze in kaart gaat brengen hoe Defensie kan toegroeien naar de NAVO-norm. Dat betekent dat 2 procent van het bruto nationaal product wordt uitgegeven aan het militaire apparaat.

Het huidige kabinet investeert de komende jaren meer dan 10 miljard euro extra in Defensie. Daarmee haalt het kabinet nog niet de NAVO-norm. Wel komt het daarmee op het gemiddelde van de Europese NAVO-landen. De afgelopen jaren is er ook al extra geïnvesteerd in het leger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer