BinnenlandGezondheid vrouw

Rapport: Een op de drie vrouwen wereldwijd leeft met pijn

Een onderzoeksbureau heeft de mentale en fysieke gezondheid van vrouwen wereldwijd in kaart gebracht. Wat blijkt: bijna een op de drie vrouwen leeft met lichamelijke pijn. In Nederland gaat het om 32 procent van de vrouwelijke 60-plussers.

Redactie wetenschap
16 February 2022 18:31
Keniaanse meisjes staan in de rij om maandverband te ontvangen. beeld AFP, Fredrik Lerneryd
Keniaanse meisjes staan in de rij om maandverband te ontvangen. beeld AFP, Fredrik Lerneryd

Terwijl de moedersterfte in de afgelopen twee decennia wereldwijd met bijna 40 procent is afgenomen, laat de mentale en fysieke gezondheidstoestand van veel vrouwen nog te wensen over. De gemiddelde vrouw geeft haar gezondheid een score van 54 op de 100 punten, blijkt uit een rapport dat gezondheidszorgbedrijf Hologic dinsdag uitbracht. Voor dit onderzoek schakelde Hologic het adviesbureau Gallup in, dat gesprekken voerde met ruim 120.000 vrouwen en mannen in 116 landen.

Wereldwijd geeft 30 procent van de vrouwen, oftewel 750.000 vrouwen, aan een groot deel van de dag lichamelijke pijn te ervaren. In Nederland gaat het om 32 procent van de vrouwen van 60 jaar en ouder, tegenover 19 procent van de mannen in dezelfde leeftijdscategorie.

Dagelijks functioneren

Ook zegt een op de vijf vrouwen –500 miljoen mensen– gezondheidsproblemen te ervaren die het dagelijks functioneren belemmeren. In Nederland betreft dat bijna een op de drie vrouwen (29 procent), tegenover 17 procent van de mannen. De onderzoekers vinden dat opvallend: in de meeste andere West-Europese landen is dit verschil tussen mannen en vrouwen kleiner. Vooral lager opgeleide vrouwen hebben relatief vaak met ernstige gezondheidsproblemen te maken: 35 procent.

De gezondheid van vrouwen in Nederland scoort internationaal gezien hoog. Met 64 punten op een schaal van 100 komt Nederland op de zevende plaats van de ranglijst. Vrouwen in Taiwan zijn gemiddeld het gezondst: zij scoren 69 punten. Vrouwen in Peru hebben de slechtste gezondheid.

Paneldiscussie

Het rapport werd dinsdagmiddag tijdens een paneldiscussie besproken in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Om tafel zaten behalve de gespreksleider ook GroenLinks-politica Corinne Ellemeet, gynaecologe Maddy Smeets, prof. Rutger Jan van der Gaag en Jannet Vaessen, directeur van Women Inc.

Uit het gesprek kwam naar voren dat de Nederlandse gezondheidszorg nog steeds vooral is gericht op de gezondheid van mannen. Doordat mannen en vrouwen van elkaar verschillen, krijgen vrouwen niet altijd de juiste zorg, aldus prof. Van der Gaag. Zo wordt autisme bijvoorbeeld behandeld op basis van onderzoeken uitgevoerd bij mannen.

Ook bij het toekennen van onderzoeksgelden is de man nog steeds de norm, stelde Kamerlid Ellemeet. Zij vindt dat er meer geld moet vrijkomen voor onderzoek naar vrouwspecifieke klachten, zoals menstruatieproblemen of endometriose, een aandoening van het baarmoederslijmvlies.

Vaessen wees erop dat er vijf keer zoveel geld wordt besteed aan onderzoek naar erectiestoornissen dan aan endometriose.

Maatschappelijk probleem

Veel vrouwen in Nederland lopen rond met endometriose zonder het te weten, verklaarde gynaecologe Smeets. Het gaat volgens haar om een groep van zo’n 500.000 vrouwen. Bij een op de tien leidt dit tot ernstige en chronische klachten die kunnen resulteren in onvruchtbaarheid.

Smeets: „Dit is geen probleem van vrouwen alleen, maar dit is een maatschappelijk probleem. Endometriose heeft een grote invloed op schooluitval: gemiddeld veertig dagen per jaar. Vrouwen bezoeken gemiddeld tien artsen voordat de ziekte is vastgesteld. We hebben slechts 5 procent van deze vrouwen in het vizier.”

De gynaecologe, die gespecialiseerd is in endometriose, stelde dat de Nederlandse overheid een voorbeeld kan nemen aan Frankrijk. President Macron maakte vorige week bekend met een nationaal actieplan tegen de ziekte te komen. Als onderdeel van het plan reserveert het Franse ministerie van Volksgezondheid 20 miljoen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Ook worden artsen getraind op het herkennen van de symptomen. Nu duurt het gemiddeld zeven jaar voordat een vrouw met endometriose de juiste diagnose krijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer