Duitse aanklager onderzoekt 42 misbruikmeldingen Rooms-Katholieke Kerk
De openbaar aanklager in München gaat onderzoek doen naar 42 gevallen van vermeend misbruik binnen de Duitse Rooms-Katholieke Kerk.
Het strafrechtelijke onderzoek volgt op een rapport dat donderdag naar buiten kwam van een Duits advocatenkantoor over het wijdverspreide misbruik binnen het aartsbisdom München en Freising.
Het advocatenkantoor heeft volgens een woordvoerder van de aanklager in augustus vorig jaar 41 zaken aangeleverd en nog een in november vorig jaar. „Het gaat uitsluitend over zaken van kerkmedewerkers die nog in leven zijn.”
Als op basis van deze onderzoeken blijkt dat kerkleiders mogelijk ook strafbaar hebben gehandeld, dan gaat de aanklager dat ook onderzoeken, zegt een woordvoerder. Dan worden ook meer gegevens opgevraagd van het advocatenkantoor dat het onderzoek leidde.
Donderdag werd bekend dat er honderden gevallen van kindermisbruik waren tussen 1945 en 2019 in het aartsbisdom München en Freising. Meerdere toenmalige kerkleiders in Duitsland, onder wie emeritus paus Benedictus, worden ervan beschuldigd lagere medewerkers de hand boven het hoofd te hebben gehouden. De emeritus paus was van 1977 tot 1982 aartsbisschop van het bisdom.
Kardinaal Marx van het aartsbisdom München en Freising stelde in een reactie dat de ontmoetingen met slachtoffers van seksueel misbruik bij hem een „keerpunt” teweegbrachten. „Dit is het moment om de impulsen van het rapport op te pakken en verdere stappen in de toekomst te zetten.”
De misbruikcrisis heeft ook te maken met verkeerde machtsstructuren, zo refereerde hij aan een van de aandachtspunten van ”de synodale weg” in Duitsland, het proces van vernieuwing van de RKK in Duitsland. „Omgaan met seksueel misbruik kan niet los worden gezien van het pad van vernieuwing en hervorming van de kerk.”