Dordrecht verkent mogelijkheid voor Nationaal Historisch Museum in de stad
Het kabinet heeft plannen voor een nationaal historisch museum. Dordrecht verkent op initiatief van CU-SGP-raadslid Joost Veldman of dat wat voor de stad is. „Het museum maakt Dordrecht aantrekkelijker om te bezoeken.”
Het Nationaal Historisch Museum (NHM) zou een rijksmuseum moeten worden met hoofdpunten uit de Nederlandse geschiedenis. Naast Dordrecht lijken er vooralsnog geen andere steden de mogelijkheid voor het NHM te verkennen.
Waarom vindt u Dordrecht geschikt voor het NHM?
„Wij hebben een historische stad. Belangrijke gebeurtenissen hebben hier plaatsgevonden, zoals de synode van 1618-1619. Bovendien hoop ik dat het museum niet naar Amsterdam of Rotterdam gaat. Die steden hebben al veel van zulk soort voorzieningen. Daarom heb ik een motie ingediend, mede gesteund door D66, om te verkennen of zo’n museum iets voor onze stad is. Die motie is raadsbreed aangenomen.”
Welke voordelen heeft de komst van zo’n museum?
„Met het museum krijgen we een extra voorziening op cultuurhistorisch gebied. Dat maakt de stad aantrekkelijker om te bezoeken. Maar vooral hoop ik dat het museum thema’s uit de geschiedenis actueel maakt. We leven in een tijd met diepgaande meningsverschillen. Rond de Dordtse synode waren er ook uiteenlopende visies. Er dreigde zelfs een burgeroorlog, maar na afloop van de synode bleef die uit. Zo kunnen we leren van het historisch licht dat het museum werpt op ontwikkelingen van vandaag de dag.”
Bent u niet bang voor een fiasco na de mislukte poging van jaren geleden om het NHM in Arnhem te vestigen?
„We moeten lering trekken uit wat er in Arnhem is gebeurd, maar ik was daar niet bij, dus waarom dat daar is misgelopen, weet ik niet. Ik wacht eerst de uitkomst van de verkenning van het college van burgemeester en wethouders af. Als die positief uitpakt, kunnen we gaan discussiëren over het hoe en wat van het museum.”
Is het wel mogelijk om een NHM te realiseren, gezien alle uiteenlopende visies die Nederlanders op de geschiedenis hebben, bijvoorbeeld op het slavernijverleden?
„We moeten het verleden onder ogen durven zien. Als er discussie komt, laat die dan maar plaatsvinden.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws