Enny de Bruijn: „Het verhaal van de groep heeft nuance nodig van het verhaal van het individu”
Het verhaal van de groep heeft het nodig om genuanceerd te worden door het verhaal van het individu. Dat bewaart voor al te harde ideologische morele stellingnames. Niet alle boeren waren goed, niet alle boeren waren slecht.
Dat zei Enny de Bruijn donderdag bij de uitreiking van de Professor Van Winterprijs die ze kreeg voor haar boek ”De hoeve en het hart”. De Professor Van Winterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige publicatie op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland.
Voor ”De hoeve en het hart” bestudeerde De Bruijn aan de hand van de correspondentie van een boer in Herwijnen de plattelandscultuur eind zeventiende/begin achttiende eeuw. De Bruijn is cultuurredacteur bij het Reformatorisch Dagblad, historisch onderzoeker en schrijver. Ze promoveerde in 2012 op een biografie van Revius.
Tijdens een officiële bijeenkomst in de hervormde kerk van Herwijnen noemde juryvoorzitter prof. dr. Hanno Brand ”De hoeve en het hart” „een indringend en relevant boek van uitzonderlijke schoonheid.” De jury kende de prijs „unaniem en zeer overtuigd” toe aan De Bruijn, aldus prof. Brand. „Het komt maar zelden voor dat een historicus er zo overtuigend in slaagt om aan de hand van één collectie van egodocumenten een boerendorpsgemeenschap in zoveel verschillende facetten tegen het licht te houden. En dat gebeurt ook nog in een verhalende stijl waar mening romanschrijver de pen bij aflikt.” De jury moest een keus maken uit ruim veertig titels.
Tijdens de bijeenkomst spraken burgemeester S. Stoop van de gemeente West-Betuwe, historicus prof. em. M. van Winter (initiatiefnemer van de prijs) en prof. em. M. Prak (die graag had gezien dat De Bruijns boek vorig jaar ook met de Libris Geschiedenis Prijs was bekroond).
In haar dankwoord benadrukte De Bruijn dat het de kunst blijft om „elk mens, hoezeer ook gestempeld door de groep waar hij of zij bij hoort, als persoon te blijven zien met zijn eigen goede en slechte kanten. Of in termen van de christelijke traditie: met zijn eigen zonden en deugden. Wij zijn niet beter dan de mensen van vroeger, hoogstens anders.”
Aan de prijs is een geldbedrag van 3.500 euro verbonden.