Snuffelen in ’t Spoorhuis
Het is een riant pand, 460 vierkante meter groot, midden in het centrum van Ede. Het ligt aan de spoorlijn, vlakbij het marktplein, op loopafstand van de Oude Kerk. Afgelopen week is inloop/kringloop ’t Spoorhuis geopend.
Op de ruit staat ”Inloop/kringloop, een initiatief van de Petrakerk; met ruimte voor gesprek”. Het logo bestaat uit twee handen die verbinding zoeken. Het bovenste vlak wijst naar boven.
Binnen, tussen de spullen, zitten E. van Veldhuizen en E. Top, beiden ambtsdrager van de gereformeerde gemeente te Ede. Allebei zijn ze covoorzitter van het bestuur van ’t Spoorhuis.
Ede ligt midden op de biblebelt, zegt Van Veldhuizen. „Hier zitten op zondagen de kerken vol. Toch zijn er ook in Ede veel mensen die niets van de Bijbel weten. Pas sprak ik iemand die echt nog nooit van Adam en Eva had gehoord. We zijn in een situatie terechtgekomen waarin we als christendom en wereld volledig langs elkaar heen leven. Graag zouden we proberen om tussen christenen en niet-christenen een bruggetje te bouwen.”
Vragen en antwoorden
Top: „De coronacrisis heeft veel onzekerheid in de maatschappij gegeven. Mensen hebben veel vragen: Wat gebeurt er toch allemaal? Wat heeft dit ons te zeggen? En als kerk hebben we een antwoord op zulke vragen. Deze crisis overkomt ons vanwege de zonde. We zijn niet zomaar op deze wereld, want de Bijbel roept ons op om te leven tot Gods eer. Dat we daar alles aan tekort komen, dat weten we, maar daarmee is het hoge doel van ons leven nog niet veranderd. Tegen iedereen die bezorgd is over deze wereld, mogen we zeggen: Meneer, mevrouw, de Heere staat er boven.”
In ’t Spoorhuis staat het Woord centraal. „We hopen dat mensen hier in aanraking komen met het Woord van God. Maar, dit is geen evangelisatiepost”, zegt Van Veldhuizen. „Als mensen hier binnenlopen om wat rond te snuffelen in de kringloop, dan staan we niet direct met een folder of met een Bijbel klaar. We zien er wel naar uit om met bezoekers in gesprek te komen en we hopen dat de Heere dat wil gebruiken. Dit centrum heet ’t Spoorhuis, want de trein Ede-Amersfoort loopt langs onze voordeur. We willen bezoekers ook graag vragen of ze het goede spoor volgen in hun leven, of ze wel op de juiste weg zitten.”
Top: „We hopen dat ’t Spoorhuis een soort informatiecentrum voor de christelijke cultuur kan worden. Er leven onder de mensen zoveel karikatuurbeelden over het christelijk geloof. Graag laten we zien wie we zijn en wat we geloven.”
Onderlinge band
Veldhuizen en Top hopen dat niet alleen buitenkerkelijken binnenlopen, bijvoorbeeld na een bezoek aan de markt, maar ook leden van hun eigen gemeente. Top: „Zo’n ontmoetingscentrum als dit is goed voor de onderlinge band. Het geeft verbinding tussen de mensen.”
Over de financiële kant van ’t Spoorhuis hebben beide voorzitters weinig zorgen. Het huurcontract voor het pand loopt vier jaar. De kerkenraad van de Petrakerk staat vier jaar garant voor de financiële lasten. Van Veldhuizen: „En ik ben ervan overtuigd dat het benodigde geld er komt. Dit initiatief wordt breed gedragen in de gemeente. De kerkenraad vindt dat evangelisatiewerk een opdracht van de kerk is en dus ook voor de Petrakerk.”
In het rechterdeel van ’t Spoorhuis bevindt zich het inloopgedeelte, bedoeld voor ontmoeting en gesprek. Links is de kringloopwinkel. Van Veldhuizen: „In deze welvaartsmaatschappij is het van belang dat spullen worden hergebruikt. We geven dus graag spullen door. Maar we geven nog meer door, het Woord van God. Dat is heilzaam voor alle mensen.”