Binnenland
Pubers zijn bezorgd over het klimaat: „Ik ben bang voor mijn toekomst”

Steeds meer jongeren maken zich zorgen over de toekomst van de aarde. Yvonne van Sark (52) interviewde vijfentwintig van hen.

Aliene Boeleen ND
Overstromingen in Limburg komen waarschijnlijk door klimaatverandering.  beeld ANP, Sem van der Wal
Overstromingen in Limburg komen waarschijnlijk door klimaatverandering.  beeld ANP, Sem van der Wal

Ze ontdekte dat juist deze groep het proces naar een duurzame toekomst kan versnellen. „Jonge mensen zijn vrij om rebels te zijn en inspireren hun ouders om milieubewust te leven.”

Het is een bekend beeld: tieners die een feestje vieren wanneer hun ouders een nachtje weg zijn. Ze ruimen de boel niet op, dat mogen hun ouders doen bij thuiskomst. Als het gaat over klimaatverandering en tieners is het precies andersom, legt jongerenexpert Van Sark uit. Volwassenen hebben jarenlang het thema duurzaamheid voor zich uitgeschoven. Jongeren zitten straks met de problemen. Van Sark besprak met pubers hoe het is om groot te worden met het besef dat de aarde zo snel opwarmt dat grote delen van de planeet onleefbaar worden en dat vele wilde dieren zullen uitsterven.

Jongeren zijn bezorgder over het klimaat dan hun ouders en grootouders. Uit onderzoek van de universiteit van Oxford en de Verenigde Naties bleek eerder dit jaar dat bijna 70 procent van de minderjarigen klimaatverandering ziet als een internationale noodsituatie. „Steeds meer tieners vragen zich op hun jonge leeftijd af in wat voor wereld zij opgroeien en spreken hun ouders aan op hun gedrag.”

Unieke rol

Tieners hebben een unieke rol in de transitie naar een duurzame wereld, ontdekte Van Sark. „Tieners en twintigers zijn krachtige veranderaars. Ze zijn vrij genoeg om rebels te kunnen zijn en ze inspireren andere generaties. Bijvoorbeeld door vegetarisch te eten, minder kleding te kopen en niet te vliegen. Er zijn jongeren die een duurzame onderneming starten of activist worden. Kortom, jongeren zijn ambitieus. Bovendien kunnen ze zich via sociale media goed organiseren.”

Kenmerkend voor Nederlandse tieners is dat ze goed contact hebben met hun ouders, zegt Van Sark. „Ouders willen dat het goed gaat met hun kinderen en gaan daarom mee in wat hun pubers belangrijk vinden. Een op de vijf ouders zegt bijvoorbeeld minder vlees te zijn gaan eten vanwege hun tiener.”

Depressief

Volgens Van Sark is het belangrijk dat ouders met hun kinderen praten over duurzaamheid en klimaatverandering. „Tieners krijgen nu allemaal mee dat er overstromingen zijn in Limburg en stellen daar vragen over. Ga daarop in. Vraag eens hoe je kind merkt dat de natuur verandert en wat dat met je tiener doet. Ik hoor weleens dat ouders bang zijn dat hun kind depressief of angstig wordt van klimaatverandering. Mocht je kind bang zijn, heb het daarover en zet samen concrete stappen. Ga bijvoorbeeld eens samen zwerfafval opruimen. Zowel jij als je kind zal zich beter voelen als je betrokkenheid omzet in actie.”

Van Sark schreef het boek ”Opgroeien terwijl de wereld in brand staat” over jongeren die zich zorgen maken om het klimaat. In september wordt het boek, gemaakt van gerecycled papier en plantaardige inkt, uitgegeven bij Kosmos Uitgevers.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer