Politiek

Hoe de wegen tussen CU en SGP rond Hongarije uiteenlopen

De wegen van ChristenUnie en SGP gaan uiteen rond Hongarije. De CU kapittelt Hongarije, de SGP neemt het voor het land op, bleek deze week in de Tweede Kamer. Hongarije ligt zwaar onder vuur vanwege een wet die onder meer voorlichting over homoseksualiteit op scholen verbiedt.

25 June 2021 14:13
Betogers demonstreerden deze week bij het Homomonument in Amsterdam tegen een omstreden wet in Hongarije. Die wet wil voorlichting aan jongeren over homoseksualiteit aan banden leggen.  beeld ANP, Robin Utrecht
Betogers demonstreerden deze week bij het Homomonument in Amsterdam tegen een omstreden wet in Hongarije. Die wet wil voorlichting aan jongeren over homoseksualiteit aan banden leggen.  beeld ANP, Robin Utrecht

Segers (CU): Hongarije moet in de spiegel kijken

Anders dan de SGP stemde de ChristenUnie recent voor moties die zich uitspreken tegen de omstreden Hongaarse wet. „Doorslaggevend is voor ons het belang van de rechtsstaat. Die moet juist ook voor minderheden opkomen”, zegt CU-leider Gert-Jan Segers. „De vrijheid die we als christenen willen, moeten we ook anderen gunnen.”

Wat de ChristenUnie in de omstreden Hongaarse wet onder meer „tegen de borst stuit”, is het verbod om in het onderwijs over homoseksualiteit te spreken. Segers: „Onlangs sprak ik nog met een jonge, lesbische vrouw uit reformatorische kring. Ze zei dat haar tijd op een reformatorische school buitengewoon moeilijk was geweest. Soms voelde ze zich onveilig. Ik sprak met haar over de Hongaarse wet. Ze zei: In Hongarije moet ik dus worden doodgezwegen.”

In een mede door de CU gesteunde motie riep de Kamer deze week de regering op Hongarije financieel aan te pakken. „Hongarije profiteert van veel EU-geld. Maar dan kan het niet zo zijn dat het land rechten van minderheden opzij schuift. In Hongarije staan fundamentele waarden onder druk. De vrije pers wordt ingeperkt, de rechterlijke macht wordt beknot, universiteiten staan onder toezicht.”

Net als de SGP steunde de CU echter niet de motie om een juridische procedure tegen Hongarije te starten. „Het is altijd een zoektocht naar wat proportioneel is. Voor mij is wel evident dat het Hongarije van premier Orbán zich niet in de goede richting ontwikkelt.”

Kan Segers zich voorstellen dat orthodoxe christenen vinden dat pubers in de media wel erg vaak worden geconfronteerd met genderkwesties en dat dat tot onnodige verwarring kan leiden bij die jongeren? „Ik vind het belangrijk dat zeker op scholen ruimte is voor thema’s rond homoseksualiteit. Reformatorische scholen opereren op dit terrein tegenwoordig evenwichtig. Daar ben ik blij mee, dat is winst ten opzichte van het verleden.”

De Hongaarse ambassadeur András Kocsis stelt dat er een „goed georganiseerde hysterie” rond Hongarije heerst en vindt dat „westerse Europeanen willen leven in een post-christelijke wereld en willen dat wij ook zo gaan leven.” Segers: „Het is te makkelijk te spreken over een georganiseerde hysterie. Als een groot deel van het continent zich zorgen maakt over de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Hongarije, dan zou de ambassadeur eens in de spiegel moeten kijken.”

Premier Rutte zinspeelde er donderdag op dat Hongarije maar uit de EU moet stappen. Segers: „Iedereen kiest zijn eigen woorden, maar ik vind dat je nooit te snel moet wapperen met de ultieme consequentie. Het zou echt een enorme nederlaag zijn als Hongarije uit de EU zou stappen. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 ontstond immers een nieuw verbond tussen Oost- en West-Europese landen. Dat verbond is mij dierbaar, dus het zou een echt verlies zijn als het wordt verbroken.”

Deelt Segers de analyse dat CU en SGP uit elkaar groeien op thema’s rond homoseksualiteit? „Ik denk niet dat er tussen ons een grote kloof gaapt. We ervaren beiden een spanningsveld. We willen de rechten van jonge lhbti’ers waarborgen en hun veiligheid bieden. Tegelijk willen we vasthouden aan artikel 23, over de vrijheid van onderwijs. Daar staan we pal voor. Kijk wat onderwijsminister Slob van de CU over zich heen kreeg ten tijde van de recente discussies in de Tweede Kamer over identiteitsverklaringen op reformatorische scholen. Voor de ChristenUnie geeft ruimte en veiligheid bieden aan jonge homo’s, ook elders in de wereld, geregeld de doorslag. Jonge homo’s moeten veilig zijn, al blijven scholen het recht houden thema’s rond homoseksualiteit op hun wijze aan de orde te stellen.”

Bisschop (SGP): Hongarije is de kop van Jut

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop ergert zich eraan dat Nederland te hoop loopt tegen Hongarije. „Veel politici doen alsof de Hongaarse wet een anti-homowet is. Die framing (voorstelling van zaken, JV) deugt voor geen meter. De Hongaarse wet beoogt kinderen te beschermen in hun ontwikkeling. Hongarije legt de seksuele opvoeding in eerste instantie bij ouders.

Je ziet die framing vaker op dossiers rond gender en homoseksualiteit. Eén elementje wordt uit een wet gehaald en enorm uitvergroot. Vervolgens hobbelt de goegemeente aan achter critici die de Hongaarse wet presenteren als anti-homowet. Terwijl die wet bijvoorbeeld ook krachtig stelling neemt tegen pedoseksuele misdrijven en pornografie.”

Kan de omstreden Hongaarse wet ertoe leiden dat kwetsbare jongeren met homofiele gevoelens nog meer in een isolement komen? „Dat weet ik niet. Het is niet zo dat in Hongarije niet gesproken mag worden over homoseksualiteit. Maar Hongarije wil dat dat gesprek in de opvoeding een plaats krijgt en dat geen reclame voor homoseksualiteit wordt gemaakt.”

Bisschop kan begrip opbrengen voor de omstreden Hongaarse wet. „Jongeren, bij wie de hormonen door het lijf gieren, krijgen een overmaat aan informatie over genderidentiteit en homoseksualiteit te verwerken. Er bestaat genderdysforie (waarbij mensen sterke onvrede voelen over hun geslacht, JV). Daar horen we het dan over te hebben. Maar de basis is nog steeds de scheppingsorde. God schiep man en vrouw. We zouden allemaal uit moeten stralen hoe blij we zijn met de transcommunity, zoals dat dan heet. Daar maak ik bezwaar tegen.

Ik vind het veelzeggend dat transklinieken in Engeland en Zweden op hun schreden terugkeren. Die klinieken waarschuwen voor onomkeerbare stappen en willen niet dat bijvoorbeeld meisjes te snel geslachtsveranderende operaties ondergaan.”

De Hongaarse ambassadeur András Kocsis hekelde deze week de „goed georganiseerde hysterie” rond Hongarije. „Westerse Europeanen willen leven in een post-christelijke wereld en zij willen dat wij ook zo gaan leven”, betoogde Kocsis.

„Ik denk dat hij de spijker op zijn kop slaat”, reageert Bisschop. „Hongarije is de kop van Jut. Staatsrechtelijk deugt het van geen kant en het is ook uiterst riskant dat Nederland en andere EU-landen de Hongaren de les lezen. Hongarije is een soevereine staat. Maar kennelijk mogen de Hongaren geen afwijkende opvattingen hebben.”

Hongarije haalt regelmatig het nieuws in verband met het muilkorven van de pers of inmenging van de staat in de rechtspraak. Hoe beziet Bisschop dat? „Ik schort mijn oordeel daarover op. Wel wantrouw ik berichten hierover in de mainstreammedia. Die media zijn zo buitengewoon gekleurd. Een voorbeeld: Tijdens de Covidpandemie riep de Hongaarse premier Orbán de noodtoestand uit. Hij nam als het ware de binnenbocht, de staat kreeg extra bevoegdheden. Media deden het voorkomen alsof hij een dictator is. Intussen heeft Orbán eerder de crisis overwonnen dan veel andere Europese leiders. Recent heeft Orbán keurig allerlei extra staatsbevoegdheden weer ingetrokken. Maar daar hoor je in de mainstreammedia helemaal niets over.”

Premier Rutte opperde donderdag dat Hongarije uit de EU zou moeten stappen. „Ik vind Rutte buitengewoon onverdraagzaam en eenzijdig”, reageert Bisschop. „Rutte is op dit moment niet mijn premier. Zijn suggestie dat Hongarije maar uit de EU moet stappen past wel naadloos in het frame dat de Hongaarse wet antihomo zou zijn.”

Scheiden de wegen van de CU en SGP steeds meer op dossiers rond gender en seksualiteit? „Dat weet ik niet. Ik constateer wel dat wij als SGP in dit soort debatten de enige christelijke partij zijn die wijzen op de enorm negatieve invloed van de genderideologie op huwelijk, gezin en relaties.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer