In Hongkong heeft vrijdag voor het eerst geen grote herdenking plaatsgevonden voor de slachtoffers van het Tiananmenprotest in Peking. Het is vrijdag precies 32 jaar geleden dat het Chinese leger studentenprotesten met veel geweld neersloeg. De jaarlijkse wake in het Hongkongse Victoria Park is verboden vanwege de coronapandemie.
De slachtoffers werden wel op kleine schaal herdacht. Meerdere mensen hielden hun verlichte mobiel om 20.00 uur lokale tijd in de lucht of staken een kaars aan, ook in de omgeving van Victoria Park. Dat is het tijdstip waarop in voorgaande jaren massaal kaarsen werden aangestoken op de vaste herdenkingslocatie. Ook vonden in kerken kleine herdenkingen plaats.
Het park was vrijdag afgezet en daar werden ook duizenden extra agenten gestationeerd. Activisten bij het park werden staande gehouden en gefouilleerd. Mensen in de omgeving werden opgeroepen zich te verspreiden. Eerder op de dag werd een van de organisatoren opgepakt voor samenscholing. Een ander is gearresteerd omdat die op sociale media een illegale bijeenkomst zou hebben gepromoot.
De herdenking in Victoria Park werd vorig jaar voor het eerst door de politie verboden, maar toen kwamen alsnog tienduizenden mensen opdagen. Ook toen werd de pandemie als reden voor het verbod genoemd. Critici wijzen echter naar de toenemende invloed van China op het semi-autonome Hongkong, waar inwoners meer vrijheden hebben en het wel is toegestaan om de gebeurtenissen van 4 juni 1989 te herdenken.
Op die dag kwam in de Chinese hoofdstad na wekenlange demonstraties een einde aan de door studenten geleide protesten tegen de communistische regering en voor meer democratie. Dit gebeurde op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen). Hierbij kwamen zeker honderden en mogelijk enkele duizenden betogers om het leven.
Dat mensen dit jaar niet massaal op Victoria Park afkomen, heeft vermoedelijk vooral te maken met de omstreden veiligheidswet die Peking bijna een jaar geleden in Hongkong invoerde. Die maakt het voor tegenstanders van de centrale regering in China moeilijk om zich zonder gevolgen kritisch uit te spreken. Veel prominente prodemocratische activisten zitten vast of zijn naar het buitenland gevlucht.