Politiek
Radar Herwijnen nog niet van tafel

Ondanks herhaalde uitspraken van de Kamer is de Gelderse plaats Herwijnen nog niet van tafel als optie voor de plaatsing van een Defensieradar.

Redactie politiek
28 May 2021 13:06
Defensieterrein in Nieuw-Milligen, de plaats waar de oude radartoren staat. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Defensieterrein in Nieuw-Milligen, de plaats waar de oude radartoren staat. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De nieuw te bouwen SMART-L-radar is een hoofdpijndossier voor verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser. Volgens Defensie is haast geboden; de oude radar in Nieuw-Milligen kan uitvallen. Vanuit de gemeente West Betuwe, waar Herwijnen onder valt, is echter forse weerstand. De gemeente wil niet meewerken aan de komst van de radartoren, en omwonenden maken zich zorgen over de effecten van straling. Herwijnen heeft al te maken met straling van een KNMI-radar, en van straling van scheepvaart op de Waal.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg Visser eind vorig jaar om een andere locatie voor de radartoren te zoeken in plaats van Herwijnen. In februari van dit jaar volgde een nieuwe motie; de Gelderse plaats was bij Defensie namelijk nog niet van tafel als optie. De Kamer wilde in meerderheid dat Visser de rijkscoördinatieregeling (RCR), waarmee de gemeente overstemd kan worden, moest stoppen én riep haar opnieuw op om een alternatieve locatie te zoeken.

Visser liet daarop weten de intentie te hebben om de motie uit te voeren, al maakte ze duidelijk dat Defensie een afweging moest maken „tussen de motie, het nationaal veiligheidsbelang van de bewaking van het luchtruim en een zorgvuldige inpassing in de omgeving.”

Uit een brief die Visser donderdag naar de Kamer stuurde, blijkt dat er nog geen definitieve beslissing is gevallen. De staatssecretaris schrijft dat de zorgvuldigheid vereist „dat ik meer zicht heb op het stoppen van de RCR-procedure (waarmee Herwijnen van de baan is, red.), zodat duidelijk is hoe op andere wijze invulling zou kunnen worden gegeven aan de bewaking van het Nederlandse luchtruim.” Ook loopt er, op verzoek van de Kamer, een onderzoek naar het stralingseffect van een hogere radar. Saillant is dat in die motie Herwijnen expliciet wordt genoemd als locatie. Visser verwacht de Kamer en de gemeente West Betuwe na de zomer „over alle uitkomsten” te kunnen informeren.

Overigens is niet helder of ook na de verkiezingen van maart een Kamermeerderheid Herwijnen wil schrappen als optie. Als partijen vasthouden aan hun ‘oude’ standpunt, zijn het de nieuwe fracties in de Kamer die doorslaggevend zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer