Coronavaccinatie voor operatie kan veel sterfgevallen voorkomen
Door patiënten voorafgaand aan een operatie te vaccineren tegen het coronavirus, kunnen veel meer levens worden gered. Die conclusie trekken wetenschappers in een grote internationale studie, waar ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan meewerkte. Vaccinatie voor een planbare operatie „kan wereldwijd mogelijk duizenden sterfgevallen na operaties als gevolg van het virus voorkomen”, vat het UMCG de bevindingen samen.
Mensen die in de maand na een operatie besmet raken met het virus, lopen een veel hoger risico op een ernstig ziekteverloop. Het risico op overlijden blijkt dan 4 tot 8 keer zo hoog, schrijven de onderzoekers in het British Journal of Surgery. Ze baseren zich op gegevens van ruim 140.000 chirurgische patiënten uit 116 landen.
Als preoperatief vaccineren wereldwijd de standaard zou worden, dan zou dat in een jaar ongeveer 58.000 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen voorkomen, schatten de onderzoekers.
Van de patiënten van 70 jaar en ouder die een kankeroperatie ondergaan, komt gemiddeld 2,8 procent ondanks de behandeling te overlijden. Van de mensen uit deze groep die kort na hun operatie Covid-19 opliepen, steeg het sterftecijfer naar 18,6 procent, ontdekten de onderzoekers.
Momenteel is het feit dat iemand op een operatie wacht geen reden voor voorrang bij de vaccinaties. Daar zou op basis van de cijfers volgens de onderzoekers wel iets voor te zeggen zijn: ze becijferen dat in de algemene bevolking van 70 jaar en ouder 1840 mensen tegen corona gevaccineerd moeten worden om één leven meer dan één jaar te verlengen. Bij mensen die een kankeroperatie moeten ondergaan, wordt diezelfde winst in levensverwachting al geboekt met 351 vaccinaties.
Er zijn meer voordelen. „Vaccinatie voor een operatie zal waarschijnlijk ook het aantal postoperatieve complicaties verminderen, waardoor het gebruik van de intensive care en de totale kosten voor gezondheidszorg worden verminderd”, aldus het UMCG.