CU-leider Segers: Huiswerk voor christelijke partijen
Dat onder christenen zowel D66 als FVD op aanhang kan rekenen, moet christelijke politieke partijen aan het denken zetten. Dat zegt CU-leider Segers donderdag. Zijn partij behoudt zeer waarschijnlijk vijf zetels.
Het lijkt er sterk op dat u vijf zetels houdt. Wat vindt u daarvan?
„Die uitslag stemt me dankbaar. Het was even slikken dat we woensdagavond in de exitpolls op 4 zetels stonden. Gelukkig lijken we die vijfde zetel te houden. Wij hebben als kleinste regeringspartij afgelopen jaren vol in de wind gestaan. Dan houden mensen je voor van alles verantwoordelijk, zoals coronamaatregelen. We moesten ook lastige compromissen sluiten.”
Doelt u met die lastige compromissen op bijvoorbeeld de Moriadeal?
„Ik ga niet eindeloos terugblikken. Hoe dan ook ben ik trots op onze ChristenUnie-club.”
Heerst er wellicht teleurstelling over de verkiezingsuitslag? U stond recent in de peilingen op zes zetels, winst dus.
„Ik had inderdaad op winst gehoopt. Wat mij te denken geeft is dat een partij als D66 populair is onder ook christelijke jongeren. En dat er christenen op Forum voor Democratie stemmen, ondanks de antisemitische elementen in die partij. Kennelijk zwenken christenen makkelijk uit naar links en naar rechts. Dat soort stemgedrag betekent huiswerk voor christelijke partijen. ”
Is het mogelijk dat de nieuwe plattelandspartij BBB op het platteland stemmen van de CU heeft afgesnoept?
„Het beeld op de Biblebelt is wisselend. Hier en daar groeit de CU daar, elders is er verlies.”
Kan het zijn dat behoudende christenen op het platteland de CU-koers op het terrein van landbouw en klimaat te links vinden?
„Het is echt veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. Het beeld is nog niet helder.”
Orthodoxe christenen vrezen dat de winst van D66 ertoe leidt dat een nieuwe regering op medisch-ethisch terrein een progressievere koers zal varen. Hoe ziet u dat?
„Ik deel die zorg. Bedenk dat de VVD in medisch-ethische kwesties dezelfde overtuiging is toegedaan dan D66. Tegelijkertijd mag dat voor ons als christenen nooit een reden zijn om bij de pakken neer te zitten. Ik bepleit een politiek van de hoop. Hoop is niet alleen dat je blij bent in goede tijden, hoop biedt ook uitzicht bij tegenwind, wanneer het pittiger wordt.”
Duidelijk is dat in het nieuwe electorale landschap liberale partijen veel sterker zijn. Als christenen moeten we ons blijven bezinnen op onze verantwoordelijkheden in de politiek. Wij zullen als ChristenUnie proberen de goede dingen te doen. We willen niet langs de zijlijn staan.”
Er wordt gespeculeerd dat de CU een nieuw kabinet van VVD, D66 en CDA weer aan een meerderheid kan helpen. Voelt u daar voor?
„Het is veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. In alle rust willen we als CU-fractie de verkiezingsuitslag bespreken. Waarbij we zullen benadrukken dat het geboden blijft om politiek te bedrijven bij een open Bijbel.”
Het CDA verloor stevig. CU en SGP houden naar alle waarschijnlijkheid hun aantal zetels. Is per saldo de conclusie dat confessionele politiek steeds meer in het gedrang komt?
„Ik denk dat de impact van christelijke politiek de afgelopen decennia groter is geworden. De positie van de CU is relevanter geworden. Het leek onmogelijk, toch opereerde de CU in het midden van het politieke krachtenveld. Ik ben onverminderd hoopvol. Bij een open Bijbel kunnen we het verschil maken.”