Al een jaar lang heeft het coronavirus Nederland in de houdgreep. Ondanks verwoede ontsnappingspogingen van het kabinet. In vogelvlucht langs de belangrijkste momenten van het afgelopen jaar.
In december 2019 gaat het mis. Vanuit de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt het coronavirus zich over de wereld, handig gebruikmakend van het vele vliegverkeer tussen landen. Eind januari heeft het virus ook Nederland bereikt.
Een maand later, op 27 februari, is de eerste officiële coronabesmetting in Nederland een feit. De eerste patiënt is de 56-jarige Brabander Joost Boons.
Vanaf begin maart breidt het virus zich in rap tempo uit over het land, wat uitmondt in de eerste golf. De uitbraak treft vooral het rooms-katholieke zuiden, in tegenstelling tot de tweede en derde golf die het hele land zal overspoelen.
Op het hoogtepunt van de eerste golf eind maart lopen circa 280.000 besmettelijke mensen rond.
Op 12 maart ziet premier Rutte zich genoodzaakt aan de handrem te trekken. Heel Nederland moet zoveel mogelijk thuiswerken en grote evenementen gaan niet door.
Kerkdiensten
Drie dagen later blijken alweer nieuwe maatregelen nodig. Scholen moeten sluiten, evenals de horeca en sportclubs. De intelligente lockdown is een feit.
Op 23 maart scherpt het kabinet de maatregelen verder aan. Kerkdiensten en andere bijeenkomsten mogen tot 1 juni niet fysiek plaatsvinden.
De lockdown werpt zijn vruchten af. Eind april komt de verspreiding van het virus nagenoeg tot stilstand, reden om begin mei de maatregelen te versoepelen. Zo mogen basisscholen weer open.
Tijdens de zomermaanden blijft het aantal besmettingen laag. Totdat het coronavirus halverwege augustus weer begint op te rukken.
Op 22 september stelt Jaap van Dissel in de Tweede Kamer dat de tweede golf is begonnen. Drie weken later kondigt het kabinet een gedeeltelijke lockdown af. De horeca moet sluiten en evenementen worden verboden.
Op 14 december moeten tevens winkels en scholen de deuren dicht doen. Nederland zit in een harde lockdown.
Intussen draait het onderzoek naar een effectief coronavaccin op volle toeren. Op 21 december wordt het eerste vaccin, van farmaceut Pfizer, goedgekeurd voor de Europese markt. Op 6 januari volgt het vaccin van Moderna. Die dag krijgt de eerste Nederlander een coronaprik.
In januari nemen de besmettingen af. Toch zijn deskundigen niet in een juichstemming, omdat ze zich zorgen maken om een Britse virusvariant. Vanwege deze extra besmettelijke en extra dodelijke variant wordt op 23 januari de avondklok ingeluid.