Israël zeker niet voor de verkiezingen uit de corona-sores verkiezingen
Ook Israëliërs met een zogenaamde groene kaart keren nog niet terug naar een normaal leven. Het vaccinatieprogramma van Israël verloopt weliswaar goed, maar het aantal besmettingen blijft hoog.
Netanyahu’s campagne voor de verkiezingen op 23 maart is gebaseerd op een „succesvolle strijd” tegen het coronavirus. Hij had graag kunnen zeggen: „Israël is het eerste land ter wereld dat corona overwonnen heeft, en dat terugkeert naar het normale leven. En dat allemaal dankzij mij.” Welnu, het ziet er niet naar uit dat dit gaat lukken. En daar zijn diverse redenen voor.
Toen het vaccinatieprogramma op 20 december begon, liep het storm. Maar deze week ging de vaart eruit. De vier ziekenfondsen bleken in staat 200.000 mensen per dag in te kunnen enten. Maar de laatste dagen stapten slechts 100.000 de inentingscentra binnen. Om de zaak op te krikken, liet het ministerie van Gezondheid weten dat iedereen boven de zestien zich mag laten prikken. De ziekenfondsen hebben reeds een derde van de bevolking (3,5 miljoen mensen) ingeënt met tenminste één injectie. Twee miljoen hebben de naald al twee keer in de bovenarm laten zetten.
Israël moet zeker 80 procent van de bevolking inenten om groepsimmuniteit te bereiken. Maar om dit percentage te halen moet het de leeftijd voor vaccinaties verder verlagen tot twaalf jaar. Ook dient het meer mensen te overtuigen om de inenting te komen halen. Want ook in Israël zijn er mensen die weigeren zich te laten inenten omdat ze zich schrik hebben laten aanjagen door horrorverhalen op de sociale media.
Een andere tegenvaller is dat de Britse variant momenteel ook in Israël het belangrijkste virus is dat rondspookt. Deze variant verspreidt zich snel en blijkt ook meer jongeren te treffen. Terwijl de vaccins de statistieken naar beneden duwen, zorgt het Britse virus voor een stijging.
En dan zijn er nog groepen die weigeren zich bij de restricties neer te leggen. Terwijl burgers niet bij elkaar op bezoek mochten komen en de winkels en kappers hun zaken dicht moesten houden, bezochten tienduizenden haredim (ultraorthodoxen) de begrafenissen van twee beroemde rabbijnen die aan corona waren overleden.
Het gedrag van de overtreders valt ook bij de haredim niet overal goed. De meerderheid van hen wenst zich namelijk wel aan de beperkingen te houden. Rabbijn Gershon Edelstein zei in een live uitzending dat voorzichtigheid een belangrijk religieus gebod is. „Iemand die niet voorzichtig is, die zondigt.” Hij riep de haredim dan ook op om zich te laten inenten tegen het gevaarlijke virus.
Ook elders in het land staan velen soms dicht bij elkaar. In de Arabische stad Tamra bezochten circa 10.000 Arabieren de begrafenis van een student, die werd geraakt door een verdwaalde kogel tijdens een vuurgevecht tussen politie en bandieten. En op zaterdagavond protesteerden duizenden voor het aftreden van de van corruptie verdachte Netanyahu.
De lockdown loopt zondag af. Het aantal nieuwe gevallen blijft echter met zo’n 7000 per dag hoog. Positief is dat de besmettingen onder de twee keer met Pfizer geprikten snel teruglopen. Maar het zal nog lang duren voordat Israëliërs deze crisis achter zich hebben gelaten. Dat lukt in elk geval niet vóór 23 maart, hoe graag premier Netanyahu dat ook zou willen.