VROLIJKE SOKKEN MAKEN DE MAN

Het is misschien wel het kledingstuk waarover het minst wordt nagedacht: de sok. Vroeger was het zo dat die mooi verstopt kon worden onder de broek. Maar nu de mode de broek al bij de enkels laat ophouden, kan de sok niet langer ongezien blijven.

tekst: Elise Verschuureen beeld: iStock
29 September 2017 10:10Gewijzigd op 17 November 2020 02:29

Als je sokken dan toch voor iedereen zichtbaar zijn, dan kun je er beter een feestje van maken, zo moeten modeontwerpers hebben gedacht. En dus lopen er steeds meer mannen op straat met felgekleurde sokken onder een donker pak. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

De sok heeft oude wortels. Al vanaf de 8e eeuw voor Christus droegen de Grieken sokken om hun voeten te beschermen en warm te houden. Eerst waren die sokken nog gemaakt van gevlochten dierenharen, maar langzaamaan verbeterde de kwaliteit en werd er ook meer op comfort gelet. Rond het jaar 1800 werden de meeste sokken machinaal geproduceerd. Met de uitvinding van nylon rond 1940 was de komst van de elastische sok een feit. Deze sok sloot veel beter aan bij de voet, wat het draagcomfort enorm verbeterde.

Patronen en kleuren

Na de Tweede Wereldoorlog begon men steeds meer te variëren met patronen en kleuren. Zeker in de tijd dat kniebroeken in de mode waren, was het van belang om mooie sokken te dragen. De sok was dus niet langer puur functioneel, maar hij werd vooral ook decoratief. Na verloop van tijd werd de broekenmode echter steeds langer, en verdwenen de sokken onder de pantalon. Tot een aantal jaar geleden, toen de gekleurde sok in beeld kwam.

De opvallende sok is al een aantal seizoenen bezig met een opmars. Pioniers op het ‘opvallende-sokken-gebied’ waren twee Zweedse vrienden die in 2008 het merk Happy Socks oprichtten. De missie van het bedrijf was om een alledaags, vergeten voorwerp zo te veranderen dat het op zou vallen en een dosis vrolijkheid zou verspreiden. Ondertussen is het dragen van ‘statement-sokken’ al helemaal ingeburgerd, en zijn ze bij vrijwel alle kledingwinkels te koop.

Gekleurde sokken en de economie

Maar waarom zou je felgekleurde sokken willen dragen? Een paar jaar geleden was het nog de norm om onopvallende sokken te dragen: zwart of donkerblauw, hooguit grijs en zeker niet wit. Het liefst droeg men sokken in dezelfde kleur als het kostuum, als grijze muizen die niets toevoegden aan de kledingcombinatie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in tijden van recessie en crisis een soort terugval in de mode plaatsvindt. Mensen grijpen terug naar dat wat bekend is en kiezen ervoor om onopvallende basiskleuren te dragen. Niet verwonderlijk dus dat een aantal jaar geleden alleen conservatieve kleuren in sokkenland te zien waren. Maar met het aantrekken van de Nederlandse economie, trekken Nederlandse mannen massaal vrolijke sokken aan.

Vrolijke noot

Het is natuurlijk ook gewoon leuk om een paar enthousiast gestipte of gestreepte sokken toe te voegen aan een outfit. In het bedrijfsleven is iedereen over het algemeen vrij uniform gekleed, en zeker bij een standaardkostuum kan een vrolijke sok veel toevoegen. Het extra beetje kleur kan een outfit helemaal bij je stemming of je karakter laten passen.

Ook voor de mensen die vroeg in de ochtend bij het uitzoeken van de outfit van de dag niet kunnen kiezen is de sokkentrend een fijne bijkomstigheid. Niemand kijkt er namelijk gek van op als je twee verschillende sokken draagt.

Zijn felgekleurde sokken toch nog een brug te ver? Dan kun je ook altijd nog gaan voor een sok die iets minder opvalt. Iets met een streepje of een klein motiefje, bijvoorbeeld. Of sokken met een leuk patroon in wat minder opvallende kleuren. Mocht zelfs dat nog teveel zijn, dan bieden hoge schoenen een oplossing - zodat je in elk geval zelf nog vrolijk wordt van je sokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer