Binnenland
‘Geen gaswinning Waddenzee op basis van oud beleid’

Het kabinet faalt in de bescherming van het Waddengebied door nieuwe gas- en zoutwinning toe te staan. Dat zegt de Waddenvereniging, die aandringt op een onafhankelijk onderzoek door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

ANP

Het voorbereiden van aardgaswinning onder de Waddenzee moet ondertussen worden gestaakt, vindt directeur Lutz Jacobi van de vereniging. „Anders ontstaat in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk onomkeerbare schade aan het gebied.” De uitgangspunten van het huidige mijnbouwbeleid, waarbij wordt gemonitord „met de hand aan de kraan”, zijn volgens haar achterhaald.

Door de snellere stijging van de zeespiegel en de onvoorspelbare en onbeheersbare daling van de zeebodem door mijnbouw dreigt de zeebodem minder droog te vallen bij laag water. Dat heeft volgens de Waddenvereniging invloed op alles wat er leeft in het „unieke getijdengebied”.

De vereniging wijst erop dat bodemdaling nog jaren kan doorgaan nadat de kraan is dichtgedraaid. De organisatie pleitte vorige week ook al voor het staken van alle voorbereidingen op zoutwinning onder de zeebodem bij Harlingen, omdat de gevolgen daarvan nog niet goed genoeg worden gemeten. De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage heeft eind vorig jaar geconstateerd dat „een deel van de metingen nog onvoldoende is”. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zou de voorbereidingen daarom stil moeten leggen, vindt de vereniging.

Zoutwinningsbedrijf Frisia heeft erkend dat verbeteringen nodig zijn, maar heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken om alles op orde te krijgen. De zoutwinning begint in mei mondjesmaat. Volgend jaar komt de productie echt op gang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer