De meningsverschillen in de coalitie over hoe om te gaan met mensen die hun leven als ‘voltooid’ beschouwen, blijven onverminderd groot, ook na een nieuw rapport over de kwestie. De christelijke partijen blijven fel tegen een nieuwe, wettelijke regeling, terwijl de liberalen vasthouden aan hun wens om deze mensen met een stervenswens op een of andere manier tegemoet te komen.
Het rapport van de commissie-Van Wijngaarden kwam er op verzoek van de coalitie. Volgens het rapport zijn er 10.000 ouderen die daadwerkelijk uit het leven willen stappen.
„Wat het CDA betreft komt er geen wet, maar meer aandacht voor de zin van het leven”, aldus het Tweede Kamerlid Harry van der Molen. „Juist wanneer mensen zich zo alleen, verlaten of verloren voelen hebben ze aandacht en zorg nodig.” De commissie-Van Wijngaarden laat zien dat de samenleving een probleem heeft met de „doorgeslagen individualisering”, zegt Van der Molen.
Zijn collega Carla Dik-Faber van de ChristenUnie deelt die mening. Mensen met een doodswens verlangen volgens haar vooral naar „een ánder leven. Dat zij een doodswens hebben, is dan vooral omdat zij dít leven niet willen”. Een ‘zelfdodingspil’ is volgens haar niet het antwoord.
„De VVD wilde en wil deze groep, met een stervenswens die niet direct medisch is, graag tegemoet komen”, reageert Ockje Tellegen. Ouderen die eenzaam en hulpbehoevend zijn, moet perspectief worden geboden, vindt de VVD’er. Het gaat haar om „mensen die niet direct ziek zijn, maar een autonome stervenswens hebben en bij het volle verstand zeggen: „het is mooi geweest”. Of dat met een wettelijke regeling zou moeten, laat ze in het midden.
D66 is als enige in de coalitie uitgesproken voorstander van een uitbreiding van de wettelijke mogelijkheden. Voor Kamerlid Pia Dijkstra is het duidelijk dat „er brede steun is voor eigen regie op een waardig levenseinde”. Een wetsvoorstel waar ze al aan werkte gaat ze de komende weken verfijnen. „Daarna dien ik hem in”.