Blokhuis: Advies dwangmaatregelen vaccinatie in voorjaar 2020
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) verwacht dat deskundigen hem in het voorjaar van 2020 kunnen informeren over de voors en tegens van het inzetten van dwangmaatregelen om de vaccinatiegraad in Nederland te verhogen.
Dat schreef de bewindsman donderdag aan de Tweede Kamer.
Experts gaan in zijn opdracht een aantal opties na die in de Nederlandse context nuttig zouden kunnen zijn.
Met de onderzoeksopdracht komt Blokhuis tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid. Die nam in februari op zich genoegen met een aantal door Blokhuis voorgestelde drangmaatregelen zonder verplichtend karakter, maar wilde tegelijkertijd dat de staatssecretaris uit voorzorg alvast enkele dwangmiddelen zou laten inventariseren voor het geval de vaccinatiegraad nog verder zou dalen.
De maatregelen die Blokhuis laat onderzoeken zijn ontleend aan een recent onderzoek van het Sabin Vaccine Institute naar het vaccinatiebeleid van diverse landen in Europa, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het gaat om de voors en tegens van een verplicht vaccinatieconsult voor ouders, zoals in Duitsland, of om financiële prikkels. Een voorbeeld daarvan is het korten van ouders van niet-ingeënte kinderen op de kinderbijslag.
Ook de uiterste maatregel van een algehele verplichting wordt in kaart gebracht, zo kondigt de bewindsman aan.
Blokhuis wil dat de onderzoekers hem adviseren over de te verwachten gevolgen van dergelijke maatregelen voor de vaccinatiegraad. Wel benadrukt hij het belangrijk te vinden om „heel kritisch” te kijken of deze stappen binnen de Nederlandse context uitvoerbaar zijn. „Toepasbaarheid en het vermijden van ongewenste gevolgen zijn daarbij zwaarwegende criteria”, zo valt te lezen in de brief.
Eerder vroeg Blokhuis het RIVM al om advies. Die aanvraag gaat specifiek over regionale ondergrenzen voor de afzonderlijke vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Zo’n grens laat per regio zien bij welke vaccinatiegraad het risico op het uitbreken van een besmettelijke ziekte bovengemiddeld groot is.
Recente cijfers van het RIVM laten overigens zien dat de vaccinatiegraad bij jonge kinderen in de eerste maanden van 2018 niet verder is gedaald.
Wanneer het volgende Kamerdebat over vaccinatie wordt gehouden is nog niet bekend. Volgens de voorlopige Kameragenda zouden Blokhuis en de vaste Kamercommissie van VWS op 18 april het thema nader bespreken, maar VVD en D66 stelden donderdagmiddag voor de bijeenkomst door te schuiven naar 22 mei.