Binnenland
Meldpunt moet aanpak dierenactivist verbeteren

Minister Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken vinden dat de politie veel meer grip moet krijgen op het dierenactivisme. Er komt een landelijk meldpunt waar slachtoffers 24 uur per dag terechtkunnen.

Redactie politiek

Donner en Remkes hebben de Tweede Kamer maandag over de nieuwe aanpak geïnformeerd. De nationale recherche gaat voortaan de meldingen onderzoeken. Met deze centrale aanpak is het dierenactivisme een nationale prioriteit geworden.

Op dit gebied heeft zich de afgelopen jaren een verontrustende ontwikkeling voltrokken. Het aantal acties is niet alleen fors toegenomen, ze zijn ook steeds gewelddadiger geworden. In 2001 waren er nog 47 acties, in 2003 waren het er 178. Het gaat om incidenten als vernieling, brandstichting, bedreiging en het vrijlaten van dieren uit fokkerijen. De meeste acties zijn gericht tegen proefdierenonderzoek.

Uit onderzoeken van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) blijkt dat de acties professioneler en harder worden en vaak in georganiseerd verband plaatsvinden. Ook zijn er in toenemende mate relaties met radicale groeperingen uit het buitenland. De bewindslieden noemen deze ontwikkelingen „zeer zorgelijk.”

Het beeld van de actievoerders is niet eenduidig. Een deel is politiek georiënteerd, links maar ook extreem rechts, en een deel is apolitiek. Het merendeel is vreedzaam maar er is ook „een zeer kleine groep” die zo extreem gewelddadig is dat het dicht in de buurt komt van de strafrechtelijke definitie van terrorisme. Het lijkt erop alsof de meer gematigde groepen zijn geschrokken van de werkwijze van de radicalen, waardoor zij uit elkaar zijn gedreven.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft er al diverse keren bij minister Donner op aangedrongen extreme dierenactivisten als terroristen te behandelen. De politie zou hen dan sneller kunnen opsporen en justitie zou ze langer achter slot en grendel kunnen zetten.

Een van de jongste acties die vermoedelijk aan dierenactivisten moet worden toegeschreven, betreft brandstichting bij kippenverwerkingsbedrijf Van Miert in Breukelen. In de nacht van zaterdag op zondag brandden pallets en een deel van een dak af. Vorig jaar woedde ook brand in het bedrijf. Het moest toen maandenlang worden stilgelegd.

De brandstichting van vorig jaar werd opgeëist door dierenactivisten. Voor directeur E. van Miert staat als een paal boven water dat hij opnieuw het slachtoffer is geworden van de activisten. „Ik mag het misschien niet zeggen, maar ik weet het zeker”, aldus een woedende Van Miert.

De politie gaat ervan uit dat de brand van het afgelopen weekend is aangestoken, maar wil verder niets kwijt. Vorig jaar bedroeg de schade 15 miljoen euro. Hoe groot de schade deze keer is, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer