Wetenschap & techniek

De toekomst: bellen op bewegingsenergie

Vergeet stekkers en oplaadkabels: dankzij de toepassing van kinetische energie hoeven mobiele apparaten straks nooit meer te worden opgeladen. De eerste stappen zijn al gezet met de Sequent Smartwatch.

Pieter Beens
28 November 2017 13:43Gewijzigd op 8 March 2021 14:34
De Sequent Watch is een smartwatch die zichzelf vanzelf oplaadt met bewegingsenergie van de drager. Voor overtollige energie heeft het apparaat ook nog een accu. beeld Sequent
De Sequent Watch is een smartwatch die zichzelf vanzelf oplaadt met bewegingsenergie van de drager. Voor overtollige energie heeft het apparaat ook nog een accu. beeld Sequent

De technologie in smartphones en tablets is de achterliggende jaren met sprongen vooruitgegaan. Toch hebben veel gebruikers nog één frustratie die bijna dagelijks terugkeert: hun apparaat moet steeds opnieuw worden opgeladen.

Veel accu’s zijn inmiddels stukken beter dan die van een paar jaar geleden, maar toch kan een volle accu doorgaans maar één dag worden gebruikt. Het Zwitserse bedrijf Sequent Ltd kwam met een innovatie die daarin verandering kan brengen.

Het bedrijf introduceerde onlangs de Sequent Watch, een smartwatch op basis van kinetische energie. De belofte: oneindige energie in een smartwatch die zichzelf steeds opnieuw oplaadt. Als deze techniek ook bruikbaar blijkt voor smartphones, ligt er een milieuvriendelijke toekomst zonder oplaadkabels in het verschiet.

Bakermat

Zwitserland is de bakermat van de mechanische uurwerken. Het is dan ook nauwelijks een verrassing dat de Sequent Watch juist door een Zwitsers bedrijf werd bedacht. Het is evenmin verrassend dat de horlogemakers een technologisch hoogstandje bedachten dat de toekomst van het horloge voorgoed kan veranderen. De manier waarop ze dat doen is wél verrassend: met energie die altijd voorhanden is en door mensen zelf kan worden opgewekt.

„Kinetische energie heeft iets magisch”, vertelt Adrian Buchman, ontwerper van de smartwatch, glimlachend. „Het zet lichaamsbewegingen om in elektriciteit.” Dat heeft belangrijke voordelen. Buchman: „Je hoeft je horloge niet aan de oplader te leggen. Ook hoef je er niet steeds aan te denken dat je hem moet aansluiten op het stopcontact. Je hebt dus geen kabels meer nodig en je ervaart totale vrijheid.”

De belofte van de Sequent Watch is groot. De ontwikkelaars kwamen met een eigen mechanisme dat bewegingsenergie van de gebruiker omzet in stroom. Gewone dagelijkse inspanning is genoeg: gebruikers die lopen, losjes met hun armen zwaaien of gaan sporten, wekken genoeg energie op om hun smartwatch altijd te laten werken. Buchman: „Doe ’s morgens je horloge om en voer je normale programma uit en het horloge laadt vanzelf op.”

Daar kan een Apple Watch 2 met een gebruiksduur van iets meer dan een dag niet tegen op. Bijkomend voordeel is dat een gebruiker de Sequent Watch maandenlang kan opbergen zonder zich over de batterij te bekommeren. Zodra hij het weer gaat gebruiken, zal er energie worden opgewekt waarop het uurwerk weer kan lopen.

Microgenerator

Technisch gezien is het klokje een hoogstandje. De Sequent Watch is voorzien van een slingergewicht dat ongeveer 4000 omwentelingen per dag maakt. Dat levert ongeveer 17.000 veerbewegingen op. Deze energie wordt naar een speciaal microgeneratorsysteem overgebracht, dat vervolgens elektrische energie opwekt.

De overtollige energie wordt ten slotte in een accu opgeslagen, zodat deze later kan worden gebruikt. Dat is ook wel nodig, want er wordt te weinig energie opgewekt om intensieve taken, zoals een hartslagmeter, gps en meldingen, eindeloos van stroom te kunnen voorzien. Wie intensief sport, wekt echter zo veel energie op dat de smartwatch ook sneller wordt opgeladen.

Bredere visie

Om de Sequent Watch aan de man te brengen, zet het bedrijf vooral in op de innovatieve kant. Daarmee trekt het bedrijf vooral liefhebbers van gadgets en innovaties. Communitymanager Václav Vlk vertelt vanuit Tsjechië dat bijna 4000 geïnteresseerden samen zo’n 4500 horloges bestelden.

Toch klinkt er ook gemor. Sinds het bedrijf begin deze maand moest meedelen dat het een andere leverancier moest zoeken, wil een aantal geldschieters van het eerste uur zijn geld terug. Zij vinden het leuk om innovaties financieel te steunen en in ruil daarvoor een gadget te krijgen met unieke mogelijkheden, maar op tegenslag zitten ze niet te wachten.

Buchman en de zijnen laten zich daardoor niet uit het veld slaan. Voor hen is de Sequent Watch onderdeel van een bredere visie, vertelt hij enthousiast: „We hebben inmiddels al een aantal andere ideeën om ons mechanisme voor kinetische energie toe te passen.” Hij denkt daarbij vooral aan wearables (een draagbaar gebruiksvoorwerp waarin digitale technologie een grote rol speelt).

Slag om de arm

Los van het gebruiksgemak en de ‘ultieme vrijheid’ die de smartwatch moet bieden, liggen er kansen genoeg voor een milieuvriendelijker toekomst. Als het mechanisme met het slingergewicht en de veer in een horloge kan worden toegepast, moeten er toch meer mogelijkheden zijn?

Die kant blijft in de reclame voor de Sequent Watch onderbelicht, maar daar is een praktische reden voor. Een horloge gebruikt namelijk relatief weinig energie, waardoor het gemakkelijker kan worden opgeladen op kinetische energie dan andere gebruiksvoorwerpen. Een smartphone heeft door zijn grote scherm en intensieve gebruik namelijk een veel grotere energiebehoefte. Daarin kan het mechanisme op dit moment nog niet voorzien.

Daarnaast worden smartphones op een andere manier gedragen, waardoor het moeilijker wordt om kinetische energie te genereren. Toch is daar wat Vlk betreft niet alles mee gezegd. Lachend: „We hebben octrooien aangevraagd. Als we doorgaan met de ontwikkeling van het kinetische mechanisme, is dat in de toekomst misschien ook te vinden in smartphones.” De toekenning van de octrooien zou weleens de slag om de arm kunnen zijn die een toekomst met milieuvriendelijker smartphones nog even op afstand houdt.

Meer over
Gadgets

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer