Nunspeter Hans van der Hoek: Komen de inbrekers terug?
De schrik zit er in bij de 74-jarige Hans van der Hoek. Zondag probeerden inbrekers zijn woning in Nunspeet binnen te dringen. „Ik vraag me af: Zouden ze terugkomen?”
De Nunspeter had zondagavond de gordijnen voor zijn schuifdeur geschoven. Die deur stond op een kier, maar was wel vastgezet. Van der Hoek kwam ’s avonds rond half negen terug van een kerkdienst. „Nee, ik weet niet meer waar de preek over ging.”
Rond middernacht ging hij naar bed. „Toen ik in bed lag, bedacht ik me nog dat de schuifdeur beneden nog op een kier stond. Ik voelde me een beetje schuldig dat ik niet meer de moeite nam om die even dicht doen. Normaal doe ik die deur altijd netjes dicht. Maar ik dacht: Wat zou het ook? Het gaat wel goed.”
Laptop
Toen Van der Hoek maandagochtend rond tien uur de gordijnen voor de schuifdeur openschoof, keek hij vreemd op. „Ik zag meteen dat mensen de deur hadden proberen open te breken. Hij was beschadigd. Waarschijnlijk hebben de daders een poging gedaan om met een houweel de schuifdeur open te krijgen.
Ik dacht nog: Ik ben blij dat ik de afgelopen nacht rustig heb geslapen, dat ik niks heb gemerkt. Je zult maar een inbreker met een pistool tegen het lijf lopen.”
De Nunspeter weet „haast wel zeker” dat het de inbreker of inbrekers niet is gelukt binnen te komen. „Vlak voor de deur staat een tafeltje met daarop een laptop. Dat apparaat stond er nog. Als de inbrekers binnen waren gekomen, hadden ze die laptop vast meegenomen.”
Van der Hoek alarmeerde meteen de politie. Die kwam even later (sporen)onderzoek doen bij hem thuis. „Op de schuifdeur zijn rode vlekjes aangetroffen. Vermoedelijk zijn dat sporen van inbrekerswerktuig. Na een inbraak in Elburg zijn ook zulke rode vlekjes ontdekt. Vermoedelijk zitten achter beide inbraken dezelfde daders.”
Rompslomp
De inbraak bezorgt Van der Hoek een boel rompslomp. „Ik moet de verzekering inlichten én de deur moet worden gemaakt. De deur zit nu wel weer dicht, maar is nog niet gerepareerd. Het herstelwerk kan me duizenden euro’s kosten. Een klussenbureau dat ik inschakelde ziet de klus niet zitten. Vanmiddag zou een gespecialiseerd bedrijf langskomen.”
Hoewel de Nunspeter beschikt over „erg goede sloten”, zegt hij dat hij zijn huis niet hermetisch kan afgrendelen. „Naast de deur zit een raampje. Dat zouden inbrekers kunnen inslaan. Je kunt niet elke inbraak voorkomen.”
Vervelend
Van der Hoek is „een beetje angstig” geworden na het ongenode bezoek. „Het is vervelend dat vreemden mijn huis probeerden binnen te komen. Ik durf ’s avonds niet echt met een gerust hart te gaan slapen. Zouden de inbrekers terugkomen? Dat kan toch?”
Tips om inbrekers te weren
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken biedt op stichtingnipw.nl tips om inbrekers te weren:
- Gebruik buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Laat, als u ’s avonds niet thuis bent, binnen wat licht branden.
- Goed contact met buren is van belang. Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.
- Leg geen ladders of ander klimmateriaal (zoals een kliko) voor het grijpen.
- Goedgekeurd hang- en sluitwerk is essentieel.
- Inbrekers worden niet graag gezien. Zorg daarom voor goed licht en zicht.
- Doe ’s nachts deuren en ramen op slot. Haal de sleutel uit het slot.
- Plaats een inbraakwerende strip op de voor- en achterdeur.
- Plak geen papiertje op deuren of ramen met de melding dat u afwezig bent.
- Een alarmsysteem met camera’s en/of raam- en deursensoren vergroot de kans dat een inbreker uw huis voorbij loopt.
- Heeft u openslaande dubbele deuren, dan zal een inbreker daar al snel zijn koevoet op zetten. Voorkom dat door inbraakwerende deurnaalden te plaatsen.
- Zorg dat waardevolle bezittingen niet in het zicht liggen.
- Een hond kan een inbreker afschrikken.
- Een krant of tijdschrift en wat (vuil) vaatwerk op de keukentafel of het aanrechtblad geven een bewoonde indruk.