Kerk & religie

Dorpskerk Oostkapelle moet er straks voor alle inwoners zijn

De Dorpskerk van Oostkapelle wordt opgeknapt. De kerk is straks multifunctioneel te gebruiken. „Ik heb daar geen moeite mee, zolang de activiteiten niet ingaan tegen christelijke waarden”, zegt kerkrentmeester Simon Lous.

Jan Dirk van Scheyen
31 October 2017 14:06Gewijzigd op 16 November 2020 11:49
Hoge toren. beeld Van Scheyen Fotografie
Hoge toren. beeld Van Scheyen Fotografie

Het bedehuis in het Walcherse Oostkapelle wordt al regelmatig voor andere activiteiten dan de eredienst gebruikt. Dat wil de protestantse gemeente verder uitbouwen. Lous: „In de zomermaanden trekt onze kerk veel bezoekers tijdens exposities en concerten. Ook de kerkdiensten zelf worden in die periode een stuk drukker bezocht dan buiten het toeristenseizoen. Normaal zitten er op een zondag in de winter 200 mensen in de kerk, in de zomer zijn dat er wel 300 tot 350. We willen de bewegingsvrijheid voor de mensen en de toegankelijkheid van het gebouw vergroten. Zo komt er aan de zijde van de torenhal een brede ingang. Daardoor kan bijvoorbeeld een concertvleugel gemakkelijker naar binnen. De nieuwe ingang krijgt ook een tochtsluis om de wind tegen te houden.”

In het rijksmonument komt ook een nieuw toilet. „Er is een toilet in de consistorie”, aldus Lous, „maar vooral ouderen vinden het niet prettig om tijdens de dienst in het zicht van anderen helemaal naar voren te moeten lopen.”

De kerk wordt ook helemaal gelijkvloers gemaakt. „Dat is fijn voor rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn”, vertelt de kerkrentmeester van de vergrijzende gemeente.

Vandaag startten gemeenteleden en vrijwilligers met het ontruimen van de kerk om die gereed te maken voor de verbouwing. In maart moet alles klaar zijn. Aannemingsbedrijf Minderhoud Bouw uit Aagtekerke start in november met de werkzaamheden.

De kerkelijke gemeente wilde het kerkgebouw al langer geschikt maken voor meer activiteiten. De kerk moet een „ontmoetingsplaats voor alle inwoners van ons dorp” worden, schreven de initiatiefnemers in het plan voor de herinrichting. Lous: „We hielden onlangs een informatieavond voor plaatselijke verenigingen en stichtingen die straks mogelijk ons kerkgebouw kunnen gebruiken. Die waren erg positief over de plannen. Muziekvereniging Crescendo overweegt om voortaan haar repetities hier te houden. Ook de culturele commissie die al jaren concerten organiseert in de kerk is blij met de ontwikkeling. Mensen van binnen en buiten de kerk hebben aangegeven vrijwillig een steentje aan de werkzaamheden te willen bijdragen.”

Problemen ziet Lous niet. „Het is een maatschappelijke ontwikkeling dat kerken multifunctioneel worden. Het heeft niet veel zin je daartegen te verzetten, dan maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf. Ik heb er persoonlijk geen moeite mee en onze kerk is ook nog eens een mooi monument dat gezien mag worden. Maar de activiteiten mogen niet ingaan tegen christelijke normen en waarden en geloofsopvattingen.”

De kerkrentmeesters grijpen de verbouwing tevens aan om groot onderhoud te plegen. Lous. „Zo wordt de verwarmingsketel vervangen. Die liep toch al op zijn laatste benen. En we brengen energiezuinige ledverlichting aan.” De ingreep kost in totaal 356.000 euro.

Zionskerk

De kerk in Oostkapelle is een van de oudste op Walcheren en dateert oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw. Ze staat bekend als de Dorpskerk, maar in oude documenten wordt gesproken van de Willibrorduskerk.

De protestantse gemeente Oostkapelle heeft twee kerkgebouwen. De Dorpskerk en de jongere, meer faciliteiten biedende Zionskerk. In die kerk aan de Duinweg zal tijdens de verbouwing worden gekerkt.

Voortgang verbouwing in beeld

Om de gemeente op de hoogte te houden van de voortgang van de verbouwing overweegt de kerkenraad voorafgaand aan elke kerkdienst in de Zionskerk met een beamer foto’s te vertonen van de werkzaamheden.

Voor de facelift van 356.000 euro kreeg de protestantse gemeente (pg) subsidie van de gemeente Veere (50.000 euro). Daarnaast is een legaat van 50.000 euro afkomstig van een lid voor de verbouwing aangewend. De pg draagt uit eigen middelen 127.000 euro bij. Daarnaast wil de pg een ton bijeenbrengen door middel van „zelfwerkzaamheid” en in de vorm van onder meer inzamelingsacties en rommelmarkten. Het resterende bedrag komt van de Maatschappij voor Welstand (25.000 euro), Dynamo Fonds (2000 euro) en de Gravin van Bylandt Stichting (2000 euro).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer