Noord-Korea tart Trump met kernproef
Noord-Korea heeft zondag de internationale gemeenschap getart met een zesde kernproef, de zwaarste tot nog toe. Volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie ging het om een waterstofbom die op een langeafstandsraket geplaatst moet kunnen worden. De door leider Kim Jong-un bevolen test was „perfect geslaagd”, aldus Pyongyang.
Enkele uren voor de bekendmaking registreerden seismische diensten signalen van een aardbeving die waarschijnlijk door een ondergrondse explosie was veroorzaakt. De schok was volgens Japanse en Zuid-Koreaanse functionarissen rond de tien keer zo sterk als na de vorige Noord-Koreaanse kernproef, een jaar geleden. De Japanse regering sloot niet uit dat het inderdaad om een waterstofbom ging.
De proef is een directe uitdaging aan de Amerikaanse president Donald Trump. Die voerde luttele uren voor de proef telefonisch overleg met de Japanse premier Shinzaro Abe over de „escalerende” crisis in de regio, nadat Noord-Korea afgelopen dinsdag nog een raket over Japan heen had laten vliegen. Trump heeft nog niet gereageerd op de kernproef.
De Noord-Koreaanse raket- en atoomproeven gaan in tegen resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Franse president Emmanuel Macron zei dat de internationale gemeenschap op de „nieuwe provocatie” moet reageren, terwijl Zuid-Korea aandrong op krachtige maatregelen om het noorden verder te isoleren. Japan opperde de oliehandel met Noord-Korea aan banden te leggen.
China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea in de regio, liet weten de atoomproef „met kracht” te veroordelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei dat Noord-Korea „onjuiste acties onderneemt, die de situatie erger maken” en ingaan tegen het streven naar een Koreaans schiereiland zonder kernwapens. De Chinese president Xi Jinping repte in zijn openingstoespraak tot een economische top in Xiamen echter met geen woord over Noord-Korea.