Switchende senioren

Ruim twintig jaar werkte ze in de zorg. Als verpleegkundige, als teamleider, als manager. Toen, opeens, stond ze op straat. “Wat nu?” dacht ik.

21 April 2017 15:01Gewijzigd op 16 November 2020 10:22

Bidden, Bijbellezen, Gods leiding voor de toekomst vragen en tot rust komen. Dat waren de belangrijkste stappen die ze in de eerste weken na haar vertrek als zorgmanager zette, vertelt Larinda Bok (57) uit Bleiswijk. „Dat is meteen mijn belangrijkste advies aan iedereen die een carrièreswitch overweegt. Neem je besluiten met de Heere en vertrouw je weg aan Hem toe (Psalm 37).”

Dat neemt niet weg dat je als mens ook je eigen verantwoordelijkheid hebt, vertelt ze verder. „Ik ben gaan onderzoeken waar mijn talenten precies liggen. Het was voor mij heel belangrijk om vrienden, familie en natuurlijk mijn partner daarbij te betrekken.”

Ook die oriëntatiefase duurde wel even, maar Larinda is blij dat ze er zoveel energie in heeft gestoken. „Het is heel verleidelijk om als werkzoekende de eerste de beste baan aan te nemen die je ziet. Zo van: dan heb ik maar wat. Pas ermee op, want als 50-plusser kan het weleens de laatste (betaalde) functie van je leven zijn. Ik ben blij dat ik mijn ideaal kon realiseren en dat dit echt bij mij past.”

Wat het is geworden? Kleur-, stijl- en imagoconsulent, met een eigen studio. Veel bekenden reageerden verrast: „Dat past toch helemaal niet bij jou, als zorgmanager?” Larinda twijfelde zelf in eerste instantie ook. Om meer zekerheid te krijgen deed ze een assessment; daaruit bleek dat het werk echt bij haar aansloot.

Ze ziet dan ook zelf vrij veel overeenkomsten tussen haar huidige en haar vroegere functie. „Ik vond en vind het mooi om mensen met een hulpvraag op de goede weg te zetten en hun ontwikkeling te faciliteren. Als kleur-, stijl- en imagoconsulent kan ik cliënten op een laagdrempelige manier helpen meer zekerheid te krijgen, om innerlijk en uiterlijk in balans te brengen.”

Na het schrijven van een ondernemingsplan, het doen van marktonderzoek, het raadplegen van andere ondernemers, het ontwikkelen van een website en het volgen van diverse opleidingen was het op 7 november 2016 zo ver: Unique Kleur & Stijl opende haar deuren. Later volgde KleurTalent.

Het UWV heeft de nieuwe zzp’ster uit Bleiswijk een half jaar vrijgesteld van sollicitatieplicht, zodat ze tijd heeft om haar ondernemingen rendabel te krijgen. Maar hoe het ook uitpakt, ze gaat sowieso verder, vertelt Larinda. „Het geeft heel veel voldoening om weer mensen te kunnen helpen. In het persoonlijke contact probeer ik erachter te komen wie ze zijn en wat ze willen uitstralen. Ik wijs hen erop dat God hen mooi heeft geschapen en dat ze dat met hun kleding, hun houding, hun hele presentatie mogen benadrukken. Als ze met meer zekerheid en in harmonie met zichzelf weggaan, is mijn missie geslaagd.”

Lees meer in Larinda’s e-Book op kleurtalent.nl.

----

Initiatieven voor werkzoekenden

Het probleem van de oudere werkzoekende heeft inmiddels geleid tot de lancering van verschillende verenigingen en initiatieven. Een ervan is ”Het werkt wel”, een belangenorganisatie voor 50-plussers zonder werk. De club biedt onder meer een vacatureapp, sollicitatietraining en workshops over omscholing. Het Werkt Wel wijst politiek en werkgevers op de voordelen van seniore arbeidskrachten.

Een ander initiatief is Talentree, een virtueel bedrijf met ‘ondernemers’ (oud én jong), die op zoek zijn naar een betaalde baan, opgericht door arbeidsspecialist Perspectief. „Wij zijn op zoek naar bedrijven die met ons willen kennismaken of samenwerken. Wie weet zit de medewerker die u zoekt, tussen onze talenten”, aldus een woordvoerder.

>> 50pluswerktwel.nl; www.talentree.org

----

‘Doorstart’ als ZZP’er

Mensen boven de 50 die zonder werk zijn komen te zitten, vinden heel lastig een nieuwe baan. Velen kiezen voor het zzp-schap of denken daar ernstig over na. Wat zijn de voor- en nadelen? En: kán iedereen wel een (eigen) bedrijf leiden?

Connie Straatsma van arbodienst en re-integratiebureau Perspectief in Apeldoorn adviseert om jezelf in ieder geval de volgende vragen te stellen: ben ik een ondernemend type, kan ik nog slapen als ik een eigen onderneming heb, zijn mijn plannen financieel haalbaar, is er genoeg vraag naar mijn diensten en heb ik genoeg kennis in huis? „Is het antwoord op een van de vragen ontkennend, dan zou je kunnen overwegen een maatje te zoeken. Win in alle gevallen informatie in bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.”

>> kvk.nl/advies-en-informatie/zzp/ en belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer