Een cadeautje bakken

Lianne Hagoort (21) uit Poederoijen houdt van 
bakken. En van experimenteren. Daarom begon ze vorig jaar een eigen bakblog, waarop ze elke week twee recepten plaatst. Althans: dat is het streven.  

4 July 2016 13:34Gewijzigd op 16 November 2020 04:47
Lianne Hagoort. beeld Sjaak Verboom
Lianne Hagoort. beeld Sjaak Verboom

Bakken zit in mijn genen. Als kind stond ik al vaak in de keuken om samen met mijn moeder appeltaart of koekjes te bakken. Later ging ik zelf van alles uitproberen.



Mijn moeder heeft me dus leren bakken. Maar ik doe het wel anders. Mijn moeder is meer van de mixen en pakjes. Zij moet er niet aan denken om bijvoorbeeld met gelatine te werken. Ik vind het juist leuk om dat te doen. En om nieuwe recepten uit te proberen. Of om voor een feestje zelf een spektakeltaart te bedenken.



Voor mij heeft bakken iets van gezellig­heid en huiselijkheid. Maar ik ben ook gewoon nieuwsgierig. Ik vind het leuk om onbekende dingen uit te proberen. Zo heb ik pas voor het eerst worteltaart gemaakt. Ik vond dat nooit zo aantrekkelijk klinken, wortel in een taart, maar het was heel lekker.”



Plannen 



„Als een van m’n neefjes of nichtjes jarig is, bak ik vaak een taart als cadeautje. Pas hadden we een weekend van de jeugdvereniging. Toen had ik ook zelf iets gebakken als bijdrage. Het is heel leuk om te merken dat mensen daar blij van worden.



Ik volg al langer een aantal mensen met een bakblog, om ideeën op te doen. In december ben ik zelf een blog begonnen. Eigenlijk vooral als experiment. Ik was benieuwd wat erbij komt kijken en hoe het technisch werkt.



Mijn streven is om twee keer per week een recept te plaatsen. Dat is soms best plannen. Pas was ik een weekje weg, dan kom ik er niet aan toe om iets te bakken, er foto’s van te maken en er wat over te schrijven. Het is best veel werk. Misschien dat ik in de zomer overstap naar één keer per week een nieuw recept.”



Vreemde ervaring 



„Ik ben eigenlijk wel tevreden over het aantal mensen dat mijn blog volgt. Op dinsdag en vrijdag plaats ik een nieuw recept. Op die dagen wordt er zo’n honderd keer een kijkje op mijn blog genomen. En ik ben nog maar net begonnen.



Ik woon in een klein dorp. Het is een vreemde ervaring dat mensen me op straat aanspreken over wat ik heb geschreven. Ik merk dat dat toch anders is dan wanneer iemand een reactie op mijn blog plaatst. Dat staat verder van me af.



Er zijn wel mensen die van hun blog hun werk maken, maar dat is niet waar ik aan denk. Dat lijkt me ook best saai: je zit veel thuis achter je computer. Nee, ik denk dat ik als ik mijn opleiding af heb –ik zit in het vierde jaar van de hbo-opleiding bedrijfskunde– gewoon een baan ga zoeken. Maar de ervaring die je door zo’n blog opdoet, is natuurlijk nooit weg.”



Nostalgisch 



„De kwarktaart met mandarijnen geeft mij een nostalgisch gevoel. Mijn moeder maakte die vroeger ook al, maar dan dus met een mix. Ik weet nog dat ik die mandarijnen uit blik er altijd heel vreemd uit vond zien. Maar de smaak­combinatie is heel lekker: fris en zoet. Eigenlijk heb ik dus de taart van mijn moeder na­gemaakt, maar dan meer met basis­ingrediënten.



Op mijn blog hoort de kwarktaart met mandarijnen bij de vijf favoriete recepten. Dat zijn de blogs die door bezoekers het meest bekeken zijn. Er zijn dus best veel mensen op zoek naar een recept voor zo’n kwarktaart. Al wil het nog niet zeggen dat ze ook allemaal mijn recept gaan gebruiken.



Ik vind het leuk dat je aan de buitenkant van een taart kunt zien wat erin zit. Daarom gebruik ik verkruimelde bastognekoek als decoratie. Daar zit wel een nadeel aan. Na verloop van tijd worden die kruimels zacht. Maar ik vind dat geen probleem, de smaak blijft hetzelfde.



Het is geen ingewikkelde taart. Ik zou zo niet kunnen bedenken wat ermee mis zou kunnen gaan. Alleen met de gelatine moet je een beetje oppassen. Als je het sinaasappelmengsel met gelatine te lang laat afkoelen, kunnen er klontjes ontstaan. Als dat gebeurt, zou ik er denk ik even de staafmixer in zetten.



>>de-zoetekauw.nl
----



Kwarktaart met mandarijn 



Ingrediënten (voor twaalf personen)



Voor de bodem



- 1 pak bastognekoeken (voor de bodem wordt 200 g gebruikt)



- 75 g boter



Voor de kwarklaag



- 400 ml sinaasappelsap



- 500 g magere kwark (naturel)



- 250 ml slagroom



- 12 blaadjes gelatine



- 25 g witte basterdsuiker 
(naar smaak)



Voor de garnering



- verkruimelde bastognekoeken



- 1 blikje mandarijnen



- eventueel slagroom (stijfkloppen met 1 eetlepel suiker)



Bereiding



Bekleed een springvorm van 
24 cm met bakpapier. Laat de manda­rijnen uitlekken. Verkruimel de bastognekoeken, bijvoorbeeld in een keukenmachine of met een hamer. Smelt de boter in een pannetje. Doe de bastogne­kruimels bij de gesmolten boter en roer alles goed door elkaar. Stort het koekjesmengsel daarna in de springvorm en druk het goed aan. Zet de vorm in de koelkast en laat de bodem hard worden.



Week de gelatineblaadjes 8 minuten in ijskoud water. Roer 300 ml sinaasappelsap en de kwark door elkaar. Klop de slagroom stijf met de suiker. Schep de slagroom door het sinaasappel-kwark­mengsel. Haal de gelatineblaadjes na 
8 minuten uit het water en knijp 
ze goed uit. Verwarm de rest van het sinaasappelsap in een pannetje en los de gelatine hierin op. Laat deze vloeistof afkoelen totdat hij lobbig begint te worden. Giet daarna bij het sinaasappel-kwarkmengsel. Roer alles goed door elkaar. Stort de kwarklaag op de afgekoelde bodem. Laat minstens 3 uur in de koelkast opstijven.



Decoreer de taart met de uitgelekte mandarijnpartjes en de overgebleven kruimels bastognekoek. Als variatie kun je de taart ook versieren met stijfgeklopte slagroom.



Klik hier voor meer lezersrecepten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Bakkende lezers

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer