„Jongere mist voorbeeldfiguur op social media”
GOUDA. Doordat leiders in de gereformeerde gezindte weinig gebruikmaken van de sociale media die onder jongeren populair zijn, missen deze christelijke jongeren voorbeeldfiguren en voorbeeldgedrag op ‘hun’ onlineplatformen.
Die conclusie trok dr. S. M. de Bruijn woensdagmiddag op het symposium Machtige Media in Gouda. Hij baseerde zijn conclusie op al eerder gepubliceerd onderzoek dat hij als lector nieuwe media aan Driestar hogeschool deed onder zo’n 3000 jongeren in de gereformeerde gezindte.
Leiders die wél gebruikmaken van onder jongeren populaire sociale media zijn vaak alleen „zenders”, stelde De Bruijn, tevens adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. „Maar aan die manier van ‘communicatie’ hebben jongeren gewoonlijk weinig behoefte.”
Van de reformatorische jongeren zit sowieso 60 procent niet te wachten op contact met ouderen en leidinggevenden op sociale media. Maar vervolgens geldt wel „dat leidinggevenden die in het gewone leven, bijvoorbeeld als docent voor de klas, al laagdrempelig en toegankelijk zijn, ook op sociale media verhoudinsgewijs makkelijk contact met jongeren kunnen leggen en onderhouden.”
Een andere conclusie uit het onderzoek: hoe meer berichten jongeren per dag op sociale media ontvangen, hoe minder gezag zij hun leidinggevenden, bijvoorbeeld hun predikant, toekennen. De Bruijn: „In zo’n kakofonie van geluiden kom je er als dominee blijkbaar niet gemakkelijk meer tussen.”
Op het symposium in Gouda sprak ook dr. M. J. Kater, universitair hoofddocent praktische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Hij benadrukte dat voor een christen gezag niet alleen een andere oorsprong, maar ook een andere invulling heeft. Gezag behoort voor een christen altijd dienend gezag te zijn, aldus Kater. „Anders gaat het geheid mis. Dan gaan wij, ook dominees, domineren.”
De predikant wees erop dat in het Nieuwe Testament meermalen staat dat gelovigen elkáár onderdanig moeten zijn, dus niet alleen jongeren aan ouderen, maar ook ouderen aan jongeren, en niet alleen de vrouw aan de man, maar ook de man aan de vrouw. „Daar zit dus een geheim in. Als we dit in praktijk brengen, bieden we tegenwicht aan het tegenwoordig zo algemene wantrouwen tegen elke vorm van gezag. Gezagsdragers moeten, net als Christus deed, hun eigenbelang ondergeschikt maken aan het belang van degene over wie zij gezag uitoefenen. Eigenlijk is het dus onverantwoord om buiten Christus om gezag uit te willen oefenen.”
Lettend op de macht van moderne media, ook onder christelijke jongeren, „kan je de gedachte bekruipen: dat houden we niet meer!” stelde de theoloog. „Dan is het een troostvolle gedacht dat er Eén is Die alle macht heeft en op een altijd goede wijze gezag uitoefent.”
In een workshop ging mr. drs. P. Verhoeve, burgemeester van Oudewater, nader in op politiek en bestuurlijk leiderschap en sociale media. „Sociale media ondergraven de macht van autoritair leiderschap”, stelde Verhoeve met verwijzing naar de Turkse president Erdogan. „Maar zij bevestigen juist autoritatief (opvoedingsstijl die zowel betrokken en begripvol als gezaghebbend is, red.) en lenig leiderschap.”
Verhoeve verwees naar de crisis rond de vogelgriep in Hekendorp, in november 2014. „Voor het leidinggeven in die crisis kreeg ik achteraf complimenten, maar ik besef heel goed dat je als burgemeester in dat soort situaties vaak langs het randje van de afgrond gaat.” Een spannend moment was volgens hem toen tijdens de crisis bleek dat enkele kippen uit Hekendorp de IJssel waren overgevlogen naar Haastrecht, een plaats in een andere provincie en een andere veiligheidsregio. „Dat hebben we toen niet wereldkundig gemaakt. Maar goed, uit het feit dat ze nog konden vliegen, mochten we afleiden dat ze blijkbaar geen griep hadden.”